szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pfizer szerint 16 vírusmutációt már megvizsgáltak, az oltás hatékonyságát egyik sem befolyásolta komolyabban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Úgy tűnik, véd a Pfizer-BioNTech vakcina a koronavírus brit, illetve dél-afrikai mutációjával szemben is – írja egy friss kutatás alapján a Guardian. A kutatást a Texasi Egyetem tudósai 20 emberen végezték, az anyagot egyelőre nem publikálták.

A koronavírus újabb törzsei december végén tűntek fel: az N501Y jelűt az Egyesült Királyságban azonosították először, az E484K jelűt pedig Dél-Afrikában. Jelentősen fertőzőbbnek bizonyultak a kórokozó korábban megfigyelt változatánál. Mivel az immunitásban fontos, és a vakcinák döntő többségének alapját adó tüskefehérjében történt a mutáció, okkal lehetett tőle tartani, hogy az eddig fejlesztett vakcinák nem nyújtanak védelmet velük szemben.

A kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták a mutációkat, és azt találták, hogy működik velük szemben az az antitest, amit a szervezet a Pfizer-BioNTech vakcinára válaszul állít elő.

A Pfizer szerint eddig 16 vírusmutációt vizsgáltak – az E484K nem volt köztük –, az oltás működését pedig egyik sem befolyásolta komolyabban. A kutatásokat tovább folytatják.

Mit tudunk eddig a koronavírus új, brit mutációjáról?

A koronavírus új mutációja - amely miatt lezárták egész Nagy-Britanniát - jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő receptorokhoz, ezért egyrészt jobban fertőz, mint az előző változat, másrészt éppen ezért fertőzi meg könnyebben a gyerekeket is. Éjféltől újra jöhetnek repülők Nagy-Britanniából, az utasokra a hatályban lévő karanténszabályok érvényesek - jelentette be a kormány döntését Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú

Szeretettel a Vajdaságból: Hajmeresztő nyilatkozatok borzolják a kedélyeket a járványban

Szeretettel a Vajdaságból: Hajmeresztő nyilatkozatok borzolják a kedélyeket a járványban