szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most érkezett be az Európai Gyógyszerügynökséghez az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának engedélyezési kérelme, gyorsított eljárásban január 29-én dönthetnek róla.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Gyógyszerügynökség megkapta a kérelmet, hogy engedélyezze az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-vakcináját – írta a Reuters.

A vizsgálatot gyorsított eljárásban végzik el, az Európai Unió gyógyszerügynökségének egy bizottsága január 29-én dönthet az engedélyezésről.

Az ügynökség megerősítette a hírt, és hozzátette: azért lehet gyors az elbírálás, mert a tesztekről több eredményt már azelőtt megkaptak, hogy a kérelem megérkezett volna. 

A vakcinát december 30-án az Egyesült Királyságban már engedélyezték, január 4-e óta pedig oltanak vele. Az Európai Bizottság 400 millió adagot rendelt belőle, ebből a magyar kormány 6,5 millió darabot kötött le. Az eddigi kutatások szerint ez a vakcina a legkevésbé hatásos, 62 és 90 százalék közé mérték, de egy hűtőben is tárolható, és sokkal könnyebb szállítani, mint a Pfizer-BioNTech -70 fokot igénylő vakcináját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Harrison Ford 2 órát várt a koronavírus-oltásért, mert nem akarta, hogy az ismertsége előnyhöz juttassa

Harrison Ford 2 órát várt a koronavírus-oltásért, mert nem akarta, hogy az ismertsége előnyhöz juttassa

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden