Homofób üzenetekkel bombázta a felhasználókat egy koreai chatbot, a Facebook letiltotta

Homofób üzenetekkel bombázta a felhasználókat egy koreai chatbot, a Facebook letiltotta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A chatbothoz egy 20 éves egyetemista személyiségét társították a programozók, de a fejlesztésbe hiba csúszott.

A Facebook felfüggesztette a dél-koreai Lee Luda nevű chatbotot, amiért az egyre gyakrabban szított a melegek ellen és gyűlölettel is beszélt róluk – írta a The Guardian. Chatbotok világszerte működnek, nem kis részüket pedig a Facebook Messengerbe ágyazzák a fejlesztők. A botok nem valós személyek, és néha csak arra jók, hogy az unatkozó, illetve magányos felhasználókat szórakoztassák.

Hasonló céllal készült a szöuli Scatter Lab terméke, Lee Luda is, akihez egy 20 éves egyetemista személyiségét társították. Erre a beszélgetés könnyedsége miatt van általában szükség, hogy ne legyen annyira egyértelmű, hogy a felhasználó egy számítógépes programmal társalog. A fejlesztésbe azonban hiba csúszott, mert a Luda nevű program súlyosan homofób mondatokkal bombázta partnereit. Erre általában akkor került sor, amikor a chatelő a szexualitás témájában tett fel kérdéseket az algoritmusnak. A chatprogram emellett a fogyatékkal élőket is megvetette.

A cég közleményében azonnal bocsánatot kért, és hangsúlyozta: mindaz, amit a Luda írt, nem tükrözi a vállalat véleményét. A Scatter Lab közölte azt is, hogy a programot egy javítás után újból elérhetővé teszik majd. A szoftver által elsajátított kifejezéseket egyébként valódi mondatok adták, ugyanis az algoritmust a KakaoTalk nevű üzenetküldőből kinyert, több mint 10 milliárd beszélgetéssel okosították fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások