szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Ha modern és szupergyors vezeték nélküli hálózatot szeretnénk, akkor már nem feltétlenül kell vagyonokat költenünk egy új routerre – vázoljuk a lehetőségeket a TP-Link és a Xiaomi eszközeivel.

Ma már szinte minden háztartásban alapfelszereltség a wifi router. Addig a család összes tagja örül, amíg a lakás teljes területén az összes kütyüvel gyorsan lehet netezni, de ha lelassul, vagy akadozik a net valamelyik eszközön, akkor garantált, hogy a routerhez legjobban értő családtaghoz perceken belül befut a hibabejelentés.

A routerekre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hiszen ma már nemcsak mobilok és notebookok lógnak a hálózaton, hanem rengeteg okos, vagy legalábbis kicsit felokosított háztartási eszköz is. Többek közt ebből a megfontolásból született meg a wifi 6 szabvány, mely minden korábbinál nagyobb tempóval és jobb lefedettséggel kecsegtet.

Egy éve még nagyon új volt a szabvány, így csak drága, 100 ezer forint feletti wifi 6 routert tudtunk tesztelni, most azonban már a 20–40 ezer forintos árkategóriából választhat, aki modernizálná az otthoni arzenált.

Antenna-erdő
©

TP-Link AX1500 (Archer AX10)

A kínai gyártó újdonsága 20 ezer forintos árával a legolcsóbb wifi 6 routerek közé tartozik. A csillogóan fekete borítású készülék hátuljából négy antenna mered a plafon felé, a működésjelző LED-ek a frontoldal közepére kerültek.

Hátul egy WPS és egy süllyesztett reset gombot láthatunk, ezenkívül pedig egy bekapcsológombot, négy gigabites LAN-portot és egy gigabites WAN-portot találhatunk.

©

Az 5 GHz-es frekvencián maximum 1200 Mbit/s-os, a 2,4 GHz-es sávban pedig legfeljebb 300 Mbit/s-os tempóra képes router elméleti legnagyobb kombinált sebessége 1500 Mbit/s. A motorháztető alatt egy 3 magos 1,5 GHz-es processzor található, számottevő melegedésre még komolyabb terhelés esetén sem kell számítani.

Ami a biztonságot illeti, a többi modellhez hasonlóan ez az olcsóbb router is tudja az újfajta WPA3 titkosítást, ami tavaly ilyenkor még az ötször drágább wifi 6 routerek esetében is még csak ígéret volt.

A 160 MHz-es csatornákat még nem kezeli
©

TP-Link AX5400 (Archer AX73)

Ennek a 40 ezer forintos routernek a négy darab hátsó antennája mellé két oldalsó antenna is tartozik, ami még a laikusok számára is jobb lefedettséget, nagyobb tempót sejtet. Előbbiről a hatékonyabb technika, utóbbiról pedig az 5 GHz-en 4804 Mbit/s-os és 2,4 GHz-en 574 Mbit/s-os, kombináltan 5400 Mbit/s-os sávszélességű technika gondoskodik.

Az igen komoly tempó miatt ez a készülék akár 8K felbontású streameléshez is jó választás lehet, és olcsóbb testvéréhez képest extrát jelent a Mesh támogatás. Utóbbi lényege, hogy hagyományos jelismétlő helyett OneMesh repeatert használva egyszerűen és kényelmesen növelhető otthoni hálózatunk lefedettsége.

©

Jelen tesztalanyaink közül ez az egyetlen modell, melyen USB 3.0 port található, vagyis csak ez esetben tudunk külső adattároló megoldást csatlakoztatni. Ugyancsak egyedi szolgáltatás, hogy a négy darab hátoldali LAN-portból kettőt össze lehet vonni a nagyobb vezetékes sávszélesség érdekében.

A beüzemelés és üzemeltetés gyerekjáték egyszerűségű, a TP-Link routereket a könnyen áttekinthető Tether alkalmazással (Android, iOS) lehet menedzselni. Lehetőség van az 5 és 2,4 GHz-es hálózatok külön történő működtetésére, ha viszont bekapcsoljuk a Smart Connect funkciót, akkor csak egy hálózatot látunk és a két frekvencia közötti váltás teljesen automatikus.

Teljes 160 MHz-es támogatással
©

Xiaomi AX3600

Az ugyancsak kínai gyártó 40 ezer forintos modelljén található a legtöbb, konkrétan 7 darab antenna, és a tesztelt routerek közül ez az egyetlen, amely dedikált antennát biztosít az IoT eszközök számára. A Toblerone csokihoz hasonló formájú routeren a WAN-port mellett a megszokott négy helyett csak három LAN-aljzat található.

LED-es középső antenna
©

A 6 magos 1,4 GHz-es chipset kiváló hűtést kapott. 5 GHz-en 2402 Mbit/s, 2,4 GHz-en pedig 574 Mbit/s jelenti a plafont, amihez az IoT szekció 433+150 Mbit/s-át is hozzászámolva jön ki a trükkösen felfelé kerekített 3600 Mbit/s-os legnagyobb kombinált sebesség.

A kezdeti beállítások percek alatt elvégezhetők, a Mi WiFi applikáció (Android, iOS) kezelése egyszerű, és az alkalmazás képes automatikusan értesíteni, ha egy ismeretlen eszköz engedély nélküli próbál csatlakozni a hálózatra. A WPA3 titkosítást itt is megkapjuk, csakúgy, mint a Mesh támogatást, és egyszerre akár 248 eszköz is lóghat a hálón.

©

Gyakorlati tapasztalatok

A teszthez egy aktuális csúcsmobilt és egy felsőkategóriás laptopot használtunk, hogy a kliensoldali hardver semmiképp se fogja vissza a tempót. Viszonyítási alapként egy néhány éves, jó minőségű, mintegy 30 ezer forintos wifi 5 routert vetettünk be, a méréseket a router közelében, illetve egy szomszédos, valamint egy távolabbi helyiségben végeztük el..

Azonos helyiségben a legolcsóbb wifi 6 router, a TP-Link AX1500 körülbelül ugyanazt a tempót hozta, mint wifi 5-ös társa, a két drágább wifi 6-os egység viszont 30 százalékkal legyorsulta a régi routert. Az 1 gigabites internetből maximum 870 Mbit/s-os tempót tudtunk átvinni vezeték nélküli módon, mely kiváló értéket a TP-Link AX5400 produkálta, de a Xiaomi AX3600-féle 840 Mbit/s-os csúcssebességre sem lehet panaszunk.

A szomszédos helyiségben a belépőszintű wifi 6 router 15 százalékot vert a wifi 5-ös modellre, a drágább TP-Link, illetve a Xiaomi router pedig 70, illetve 30 százalékkal lőtt túl.

A távolabbi szobában az olcsó wifi 6 modell körülbelül ugyanazt tudta, mint a drágább, de régebbi wifi 5 egység. Ugyanitt 15–20 százalék volt a wifi 6-os routerek sebességtöbblete, és tapasztalataink szerint a TP-Link AX5400 kicsit stabilabban tartotta a tempót, mint a Xiaomi AX3600.

A leginkább meggyőző teljesítményű TP-Link AX5400-et egy másik helyszínen is teszteltük, mégpedig egy régi, elavult wifi 4-es routerrel összehasonlítva. Míg a régi eszköz csak 40 Mbit/s-ra volt képes a nappali-konyha távolságon, addig modern társa ugyanitt 670 Mbit/s-ot sajtolt ki az ezres netből.

Csak az AX5400-as TP-Linken van USB 3.0 port
©

Kell ennél jobb?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a drágább wifi 6-os routerekben mi lehet a ráció, ha már a 20–40 ezer forintos kategória is ilyen jól teljesít. Nos, a 100–140 ezer forintos csúcsmodellek 8 antennával és akár 6–11000 Mbit/s-os elméleti csúcssebességgel bírnak, adott esetben 8 LAN-portjuk van, WAN-aljzatuk pedig 1 helyett 2,5 Gbit/s-os. Profi felhasználóknak, gamereknek szánt termékekről van szó, melyek lehetőségeit az átlagfelhasználók nem igazán tudják kihasználni.

Itt jegyzendő meg, hogy bár még csak éppen hogy megszáradt a tinta a wifi 6 szabvány dokumentációján, máris itt kopogtat az ajtón a továbbfejlesztett wifi 6e. Ennek legfontosabb előnye, hogy az eddig kihasználatlan 6 GHz-es frekvenciát is munkára fogja, illetve rendkívül alacsony válaszidőt biztosít. Az első ilyen 3 sávos routert nemrég az Asus mutatta be, és hamarosan a Xiaomi is piacra dobja első wifi 6e modelljét.

©

Konklúzió

A tesztelt eszközök közül ár/érték arányban verhetetlen a TP-Link AX1500, mely kiváló áron léptet be a wifi 6 világába, és bár egy komolyabb wifi 5 routerhez képest nem feltétlenül hoz gyorsulást, wifi 4-ről mindenképpen megéri váltani rá. Főleg, ha a hálózaton lévő eszközeink egyre nagyobb számban támogatják az amúgy lefelé természetesen kompatibilis új wifi szabványt.

A Xiaomi AX3600-ról kevés negatívumot tudunk mondani, ám a TP-Link AX5400 ugyanolyan áron nagyobb tempót és szélesebb szolgáltatási kört biztosít, így összességében jobb vételnek tűnik. A két kipróbált TP-Link közötti arany középútnak tekinthető az AX3000-as testvérmodell, mely 30 ezer forint ellenében kínál 3000 Mbit/s-os csúcstempót.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

A sárgás habszegfű miatt nem lesz gyümölcsös a Gellérthegyen

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza