szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A tárca szerint az egyik leghatékonyabb hatóanyagot olyan betegeknél lehet alkalmazni, akik nem szorulnak kórházi kezelésre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kásler Miklós kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2020. december 12-én engedélyezte a bamlanivimab gyógyszert veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, ezzel Magyarország lett az első európai ország, ahol zöld utat kapott az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítmény.

A legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer az új típusú koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony – közölte az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán kedden.

A tárcavezető azt írta, hogy a szer egyelőre nem törzskönyvezett, de veszélyhelyzeti alkalmazási engedéllyel rendelkezik.

A gyógyszer beszerzésével kapcsolatban elmondta, hogy a megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra, így január 27-én 2400, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózis kerülhet Magyarországra.

Az első 300 dózist a Dél-Pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák.

A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincsen szükség, mert az már megtörtént – közölte Kásler.

A bamlanivimab egy koronavírusból 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest. Veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. Lényegében passzív immunizációról van szó, amelynek során az ellenanyagokat bejuttatják a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe.

A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 mg-os intravénás infúzió, amit a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, illetve a tünetek jelentkezése után 10 napon belül kell beadni. Ez az egyszeri adag jelenti a beteg teljes kezelését. A szer blokkolja a vírusok kötődését és bejutását az emberi sejtekbe.

A gyártó azt írja, hogy a gyógyszer 12 évesnél idősebb betegeknél alkalmazható, akiknek 10 vagy kevesebb napig enyhe vagy közepesen súlyos tünetei voltak.

A miniszter kitért rá, hogy bamlanivimabot a még nem kórházban kezelt betegeknél lehet alkalmazni. Az antitest alapú készítmény 70–75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges.

Európában elsőként alkalmazható hazánk az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett bamlanivimab nevű ...

Közzétette: Kásler Miklós - & nbsp; 2021. január 26., kedd

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó