szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Németország oltásügyi hatósága ezt korábban nem ajánlotta, mert szerinte nem tesztelték eleget a készítményt.

Hamarosan jóváhagyhatják 65 éven felüliek számára is a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercég Oxfordban kifejlesztett vakcinájának használatát Németországban, az illetékes hatóság vezetője, Thomas Mertens szerint az ennek ellenkezőjéről szóló korábbi ajánlásuk tévedés volt.

Az ajánlás miatt az oltóanyag felhalmozódott, a leszállított 1,4 millió dózisból csak 360 ezret adtak be, mert a hivatalok csak lassan tudták az idősek visszautasítása után a többi veszélyeztett csoportban szétosztani azokat.

Mertens szerint az oltáshatóság hamarosan frissíti ajánlását, a ZDF televíziónak nyilatkozva azt mondta, „lehetséges”, hogy a kérdéses vakcinát idősek számára is lehet engedélyezni. „Soha nem kritizáltuk a vakcinát, csak a 65 éven felüliek körében történt tesztelésről rendelkezésre álló információ mennyiségét. Valahogy az egész félrecsúszott” – mondta.

Eközben a Handelsblatt című lap is azt írta, hogy az AstraZeneca szere mindössze 8 százalékos hatékonyságot produkált az öregebbek esetében. Angela Merkel kancellárnak is volt egy szerencsétlen elszólása, aki a Fraknfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában mondta, hogy mivel ő 66 éves, nem tartozik azok közé, akik számára ajánlott az oltóanyag. Sokan ezt általában véve a vakcina „leszólásaként” értelmezték.

Az oltást egyébként még Franciaországban sem engedélyezték a 65 évesek és annál idősebbek számára, a svájciak kifejezetten visszautasították, az Egyesült Államokban pedig legkorábban áprilisban dönthetnek az ügyben szövetségi szinten – írja a Guardian.

Eközben növekszik viszont azon országok köre, ahol már olthatnak a készítménnyel. Kanadában a múlt héten határoztak erről, Indiában pedig még januárban. Az Egészségügyi Világszervezet is rábólintott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában