szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaliforniai Egyetem mérnökei olyan robotot fejlesztettek ki, ami képes arra, hogy még egy súlyos sérülés után is meggyógyítsa önmagát.

Az elmúlt években több olyan robot fejlesztését is láthattunk már, amelyek egyszer kiválthatják az embert egy-egy veszélyes helyzetben. Ilyen lehet például a Boston Dynamics robotkutyája, amit nemrég már egy lövöldözésnél is bevetettek az amerikai rendőrök. A kutatókat viszont az a kérdés is foglalkoztatja, hogyan lehetne mielőbb orvosolni azt, ha egy robot megsérül.

A megoldást az öngyógyító robotok jelenthetik, amelyek képesek lehetnek ellátni a saját sérülésüket. Az egyik legérdekesebb, ilyen irányú fejlesztést épp egy évvel ezelőtt mutatták meg a világnak a Vermonti Egyetem kutatói, most pedig a Kaliforniai Egyetem mérnökei álltak elő egy izgalmas megoldással.

A szakemberek olyan robotot készítettek, amely képes újra összerakni magát még azután is, hogy valami kettészakította őt. A kifejlesztett robot 2 centiméter hosszú, hal formájának köszönhetően pedig képes úszni. Összesen három rétegből áll össze: az alsó és a felső rétegben egy vezetőt és egy mágneses egységet találhatunk, középre pedig egy víztaszító réteget tettek. A robot farkánál platina található, ami ha hidrogén-peroxiddal érintkezik, buborék képződik. Ez segíti az egységet abban, hogy képes legyen mozogni a vízben.

Ahogy az a videóból is látszik, a robotot három különálló részbe vágták el, ám azzal, hogy a farok képes volt mozogni a petricsészében, szép lassan újra egy egésszé állt össze a szerkezet.

A szakemberek azt remélik, hogy később a nagyobb robotoknál is lehetne hasonló megoldást alkalmazni, így azok egy esetleges komolyabb sérülés után is működőképesek lehetnének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Elindult az online időpontfoglaló oldal, egyelőre csak Sinopharmra lehet jelentkezni

Elindult az online időpontfoglaló oldal, egyelőre csak Sinopharmra lehet jelentkezni

Miért nem indultak el szokásos vándorútjukra a grönlandi bálnák?

Miért nem indultak el szokásos vándorútjukra a grönlandi bálnák?