szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány felpörgette a táblagép-piacot, mi pedig kipróbáltuk, hogy mit tud a közelmúltban e tekintetben legnagyobbat előrelépett kínai vállalat két legfrissebb terméke.

Amikor Steve Jobs 2010 elején bemutatta az első iPadet, sokan értetlenkedve fogadták az új kategóriát útjára indító terméket. Mondván, hogy semmi szükség a már kiforrott okostelefonok és a munkára kiválóan alkalmas notebookok közé egy újabb kütyüre. Aztán persze az összes rivális gyorsan lekoppintotta az Apple ötletét és a 2010-es évek közepére szépen ki is csúcsosodott a szektor. Az ezt követő években némileg visszafogott volt a pezsgés az iparágban, aztán viszont jött a koronavírus-járvány és a tabletek iránt ismét erőteljes érdeklődés kezdett mutatkozni.

A Canalys piackutató cég szerint 2020 utolsó negyedévében világszerte 52,8 millió tablet talált gazdára, ami új rekordot jelent. A piacot továbbra is az Apple uralja, a legnagyobb előrelépést pedig az ötödik helyezett Lenovo tette meg, mely főbb riválisai 40-54 százalékos növekedése helyett 125 százalékkal szárnyalta túl saját korábbi teljesítményét.

Ennek kapcsán megnéztük, hogy mit tud a kínai vállalat két legújabb tablete, a Tab P11 és a Tab P11 Pro.

©

Méretkérdés

Az elsősorban családi, általános otthoni felhasználásra szánt Tab P11 előlapját egy 11 colos képátlójú érintőpanel uralja, ami a kellemesen vékony kávák miatt nem eredményez a gyakorlatban vállalhatatlanul nagy tabletet. Összehasonlításképp, a cikk elején említett első iPad még csak 9,7 colos volt, azonban vaskos kávái miatt nem foglalt sokkal kevesebb helyet egy táskában, mint egy mai modern, nagyobb kijelzős táblagép.

A Tab P11 7,5 milliméteres vastagsága is egész barátinak mondható, de vajon a gyakorlatban szükségünk van-e egy ilyen eszközre? A kérdésre az egyéni felhasználási körülmények függvényében rengeteg válasz adható. Van akinek a már 7 colos méretet nyaldosó mobilja mellé nem kell táblagép, és van aki a 12 colos kompakt laptopja mellé érzi feleslegesnek egy ilyen készülék beszerzését.

©

Mások viszont egyenesen rajonganak a tabletekért. Konkrét példa: egy újságíró kolléga mind a mai napig nyomógombos mobilt használ, mert rengeteget telefonál és fontos neki az extrém hosszú üzemidő. Mellette pedig egy iPadet használ munkára és szórakozásra egyaránt.

Tartalomfogyasztásban továbbra is verhetetlennek tűnnek a tabletek, persze az sem mindegy, hogy milyen tartalmakat fogyasztunk elsősorban. Az alábbi képen egy 6 colos és 18:13,5 képarányú e-book olvasó, egy 6,8 colos és 19:9 képarányú okostelefon, illetve a 11 colos és 15:9-es képarányú Tab P11 vehető szemügyre egymás mellett.

©

Olvasáshoz még mindig egy akár háttérvilágítással rendelkező e-book a legideálisabb választás, amin persze mozifilmet nem tudunk nézni. Nem úgy az akár üzleti felhasználásra is alkalmas Tab P11 Prón, mely egyrészt kicsit vékonyabb a Tab P11-nél, másrészt pedig még nagyobb, 11,5 colos érintőpanelt vonultat fel, így igazi élmény rajta a netflixezés.

A két testvérmodell lényegében ugyanolyan nehéz, mintegy 490 grammos, tehát vásárláskor egész biztosan nem a tömeg alapján hozzuk majd meg a választást. Hanem például az alapján, hogy a P11 Prót billentyűzetes tokkal és ceruzával együtt is árulják. Utóbbiak a P11-hez is elérhetők, de kizárólag külön megvásárolható formában.

©

Különbségek

Az Android 10 operációs rendszer és a ráhúzott minimalista felhasználói felület tekintetében nincs eltérés a két készülék között, kijelző fronton viszont nagyon is. A kisebb tabletben kisebb felbontású és háttérvilágításos IPS LCD érintőpanel található, a nagyobb modellben pedig nagyobb felbontású és háttérvilágítás nélküli, lényegében végtelen kontrasztarányú OLED képernyő.

A széles dinamikatartomány és a Dolby Vision támogatás miatt a P11 Pro 16:10 képarányú kijelzője jobbnak tűnik, azonban az OLED panel PenTile mátrix kivitele miatt az elvileg nagyobb felbontás előnyét a gyakorlatban nem élvezhetjük ki. Fényerőben a P11 Pro körülbelül 20 százalékot ver a P11-re, de összességében véve az olcsóbb Lenovo kijelzőjét nem igazán érezni rosszabb minőségűnek.

©

A digitális ceruza remek jegyzetelési, rajzolási lehetőségeket tesz lehetővé, a 4096 különböző nyomásszintet érzékelő stylus 200 órás üzemidővel bír. A P11 Próra mágneses módon egyszerűen feltehető billentyűzetes szövettok nyomógombjai korrekt távolságra helyezkednek el egymástól, a lenyomási út 1,3 milliméter. A tapipad 88x50 milliméteres, az átlagos sebességű és pontosságú ujjlenyomat szenzor a tablet oldalsó bekapcsoló gombjában található. A P11-en nincs ilyen jellegű biometrikus azonosítási lehetőség.

A Pro modell borítása teljes egészében, a kisebb típus készülékháza részben készül alumíniumból, a minőségérzet mindkét esetben felsőkategóriás. Közös vonás az átlagnál jobb hangminőséget biztosító négy hangszóró, a Dolby Atmos támogatás, a dupla mikrofon, a microSD/SIM tálca, illetve az USB-C rendszercsatlakozó. Utóbbi viszont csak a P11 Prón tudja a 3.1-es USB szabványt, a P11 USB 2.0 interfésze jelentősen hosszabb másolási időt eredményez. 3,5 milliméteres jack dugalj egyik delikvensen sincs.

©
©

Belsőségek

A hajtóerőt egy 11 nanométeres Snapdragon 662, illetve egy 8 nanométeres Snapdragon 730G chipset biztosítja. Ezek alsó-közép-, illetve középkategóriás chipkészletek, melyek hétköznapi használat során korrekt tempót tesznek lehetővé, de nem árt tudni, hogy a masszív multitasking és a komolyabb grafikájú játékok kisebb-nagyobb lassulásokat eredményezhetnek.

A P11 4-6 GB RAM-mal, illetve 64-128 GB flashmemóriával bír, a sebességtesztekben 40-50 százalékkal jobb eredményeket elérő P11 Prót 6/128-as konfigurációban gyártják.

©

A hátoldali főkamera mindkét esetben 13 megapixeles autofókuszos és a Prón egy 5 megapixeles nagylátószögű modul is található. A P11 egyetlen frontkamerája 5 megapixeles, a P11 Pro ezzel szemben két 8 megapixeles egységet vonultat fel, de ezek mindegyike fixfókuszos. A fotók és Full HD videók minőségétől nem szabad világmegváltást várni, a szokásos tablet-kategóriás képalkotásra lehet számítani.

A csak wifis, illetve wifi+LTE mobilnetes változatokban készülő tabletek közül a kisebbikben egy 7700-as, a nagyobbikban pedig egy 8600 mAh-s akkumulátor található, és az üzemidők tekintetében is nagyságrendileg hasonló eltérés tapasztalható. Az üzemidőre egyébként nem sok panaszunk lehet, a tableteket elegendő lehet csak 10-12 óra aktív használat után rádugni a 20 W-os vezetékes töltőre.

©
©

Konklúzió, árak

A Tab P11-en és a Tab P11 Prón érződik a törődés, a Lenovo mindkét esetben egy-egy átgondolt terméket helyezett le elénk az asztalra. A minőségérzet nagyon rendben van, szépek a kijelzők, viszont az időtállóság jegyében illett volna modernebb chipeket alkalmazni. Ha a P11 megkapta volna a P11 Pro processzorát, utóbbi pedig egy Snapdragon 865 kategóriás chipsetet vonultatna fel, egyetlen rossz szavunk sem lenne.

A 4/128-as Tab P11 120 ezer forintba kerül, viszonyításképp a 32 GB-os, illetve 128 GB-os iPad rendre 135, illetve 175 ezer forintot kóstál.

A Tab P11 Pro alapára 220 ezer forint, a jobban felszerelt példányokért pedig 250 ezer forintot is elkérhetnek, akkor, amikor az ütősebb hardvert felvonultató Samsung Galaxy Tab S7 már 210 ezer forint magasságában elérhető. Cikkünk írásakor a iPad Air alapmodellje 240 ezer forintba kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Elütöttek egy gyalogost a zebrán, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Elütöttek egy gyalogost a zebrán, a rendőrség a lakosság segítségét kéri