szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2001 FO32 jelű égitest jövő vasárnap, március 21-én halad el bolygónk mellett. A NASA szerint biztonságos távolságban lesz.

Bő egy hét múlva kerül földközelbe a 2001 FO32, amely igen méretes aszteroida: a NASA számításai szerint 0,8-1,7 kilométer átmérőjű, nagyjából akkora, mint a San Franciscó-i Golden Gate híd.

Az aszteroida a szakértők szerint nagyjából 2 millió kilométerre lesz tőlünk március 21-én. Ez ugyan óriási távolságnak tűnik, de csillagászati szempontból igen közelinek számít, ezért az objektumot korábban potenciálisan veszélyesnek nyilvánították. Nem csak nagy, gyors is: amikor a jövő héten a közelünkbe ér,

nagyjából 124 ezer km/h-val halad majd.

Az égitestet – ahogyan a jelzéséből is kiderül – 2001-ben azonosították. A március végi „látogatása” nem meglepetésszerű esemény, a kutatók hónapok óta tudják, hogy érkezik. Erre is felhívja a figyelmet a NASA újabb közleményében, és persze arra is, hogy sem most, sem később nem kell miatta aggódni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!