szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Teljesen magyar fejlesztés és gyártás, elképesztő hangminőség, formabontó design és csillagászati ár. Baján jártunk, hogy kipróbáljuk a gyakorlatban a világ legjobb elektrosztatikus hangsugárzójának ígért Popori Acoustics WR1-et.

Hangszóró, hangsugárzó, hangfal. Olyan eszközök ezek, melyekkel akarva akaratlanul nap mint nap számos helyen találkozunk, de nem igazán vagyunk tisztában a működésükkel. A lényeg, hogy jól halljuk a beszélgetőpartnerünket mobilon, hogy futás közben kiváló minőségben szóljanak kedvenc zenéink a headsetből, és sokunk számára az autóban vagy a nappaliban lévő hifi minősége is kiemelt fontosságú.

Felhasználási helyzettől függetlenül a kisebb-nagyobb hangszórók túlnyomó többsége ugyanúgy néz ki, ugyanúgy működik. Létezik azonban egy másik, sokkal izgalmasabb és egyben igen göröngyös út is, melyen egy kis hazai startup elindult az áhított világhír felé. A bajai Popori Acousticsnél jártunk, mely kis cég be kívánja bizonyítani, hogy "a magyar ember nem hülye" az ultrahigh-end hifihez.

©

Teljesen más

A széles körben használatos hangsugárzók úgynevezett "elektrodinamikus" kivitelűek. Ezek azok a hangkeltők, melyek formába leginkább egy tölcsérhez hasonlítható, és a főbb alkatrészei közé a membrán és a mágnes sorolható. Elektromos áram hatására a membrán megmozdul, adott esetben nem is kicsit, mi pedig ennek hatására halljuk a különböző hangokat.

A hifista körökben évtizedek óta ismert és elismert Popori Ottó nevével fémjelzett magyar cég ettől merőben eltérő felépítésű és működésű, úgynevezett "elektrosztatikus" hangsugárzókat fejleszt és gyárt. Nincs nagy mágnes, nincs tölcsérforma membrán, van viszont egy hatalmas felületű fólia.

©

A közel 1,8 méter magas és mintegy 0,5 méter széles hangfal az aktív részén mindössze néhány centiméter vastag, és csak a masszív talpazatánál vastagodik 40 centiméter fölé. Messze nem a megszokott dobozforma, hanem egy teljesen újszerű dizájn, amely talán a skandináv jellegű modern otthonokhoz passzol leginkább.

A teljes hangfal, a panel és az alsó doboz is Coriánból készül, ami egy akrilgyanta-alapú, kerámiahatású anyag, a masszív talpat pedig CNC-marással acélból készítik. Ez rejti magába a hangfalanként négy-négy darab audio-transzformátort, melyek kifejlesztése volt az egyik legnagyobb kihívás Poporinak. Itt rejtőzik a nagyfeszültségű áramkör is, de magát a hangsugárzót a megszokottól eltérően nem 230, hanem csak "szelíd" 12 V hajtja.

Hátsó csatlakozók
©

Hogyan működik?

A Popori Acoustics WR1 lelke az áttetsző vékony kifeszített fólia, amit elöl-hátul párhuzamosan és stabilan álló vezetékek öveznek. Az általunk hallott hangot a fólia mozgása idézi elő. Míg a megszokott kivitelű hangszórók esetében a membrán akár 1 centimétert is mozoghat, esetünkben a fólia alig néhány milliméternyi mozgástérrel bír.

Az elektrosztatikus panelsugárzó legnagyobb előnye, hogy nagyon tranziens, vagyis verhetetlenül gyorsan, alacsony tehetetlenség mellett közvetíti a különböző hangokat. Mivel azonban nagyon minimális a fólia mozgása, az adott légmennyiség megmozgatásához nagy felületre van szükség, ez indokolja a minimális vastagság mellett igen komoly méreteket.

©

A középső 20 vezeték mögötti fóliafelület állítja elő a közép-magas hangokat, a szélső felületek pedig a mély-mélyközép hangokért felelősek. A legmagasabb hangokat egy külön szabályozható planár magas hangsugárzó állítja elő, ami a hangfal felső harmadánál található. A kis magassugárzó hangereje 4 fokozatban állítható és ki is kapcsolható.

A Popori Ottó, Markó Gábor és Markó István alkotta fejlesztő-gyártó csapat szerint az elektrosztatikus hangfalat adottságaiból eredően nem lehet leégetni és normál használat mellett lényegében sosem megy tönkre. "Nincs benne olyan alkatrész, ami el tudna romlani" – vallja Popori Ottó, aki szerint az UV-sugárzás, az ingadozó hőmérséklet és a páratartalom változása sem tehet kárt a fáradékonyabb ragasztás helyett csavaros rögzítést felvonultató technikában. És a finoman mozgó fólia azt is garantálja, hogy a por ne tudjon megtelepedni a különböző felületeken.

Nem túl vastag
©

Rendben, de hogyan szól?

A hangfalpár előtt helyet foglalva eleinte nem voltak különösebb elvárásaink, hiszen egy meglehetősen filigrán hangkeltő eszköz állt előttünk, mely vizuálisan nem igazán képes elhitetni, hogy milyen szuper hangzásra képes.

Aztán amikor úgy igazából beindultak a különböző muzsikák, instant módon jött az a bizonyos libabőr.

Nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mit érezni egy elektrosztatikus hangsugárzó hallgatásakor, de talán a "tiszta hangzás" kifejezés az, ami első körben levesz a lábunkról. Nincs semmilyen torzítás, túlzás nélkül a zene és az énekhang részévé válunk. Vivaldit hallgatva egyes részeknél azt éreztük, mintha a hangszer belsejében lennénk, az érces férfi énekhangok hallatán pedig az edzett hangszálak pendülése jelent meg lelki szemeink előtt.

©

A kiváló zenei élmény a hangerőtől független, a WR1 minimális hangerőn éppolyan szépen és tisztán szól, mint teljesen feltekert erősítő mellett. Az elektrosztatikus hangszórók egyik rákfenéje szokott lenni a gyenge mélyhangzás, de Poporiék erre a kérdéskörre is hathatós választ adtak. A bajai panelhangsugárzó masszív basszussal szolgál, legyen szó klasszikus zene mélybőgőjéről vagy akár modern popzene szintetikus dobeffektjéről.

A mélyek azonban egyáltalán nem tolakodóak, mint ahogy a magasak és a közepesek sem bántják, hanem sokkal inkább masszírozzák a dobhártyánkat. Az elektrosztatikus zenehallgatás hosszú távon, órák múltán sem fárasztó: mintha nem hangszórót, hanem magát az élő zenét hallgatnánk. És ehhez még a szemünket sem feltétlenül kell becsukni.

©

Mi kell még hozzá?

Amikor a jól felszerelt családi autó árába kerülő hangfalpárhoz szükséges erősítő és hangforrás áráról érdeklődtünk, Popori Ottó elmondta, hogy a hangfalat kiszolgáló teljes audio láncra fordított minden észszerűen elköltött forint megjelenik a hangvisszaadás minőségében.

Az ultrahigh-end hangfalat természetesen illik minél jobb kvalitású háttértechnikával kiszolgálni, de az elektrosztatikus technika kevésbé érzékeny az olcsóbb körítésre. Elég lehet hozzájuk egy egyszerű erősítő és zeneforrásként akár egy okostelefon is használható. Kipróbáltuk, a Tidal veszteségmentes tömörítésű- és a Spotify kommersz muzsikái is makulátlanul szóltak. Műfajtól teljesen függetlenül.

©

Az 5.1-es hangzás korában joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet a térhatással? Nos, a WR1 két hangfalat vonultat fel, tehát elvileg csak sztereó hangzásra képes, a megfelelő hangzóanyag esetén mégis garantálja a térbeli hangokat. Az egyik zeneszámban a nem különösebben jó akusztikájú szoba bal hátsó részéből hallottuk az énekhangot, miközben a kutyák és macskák jobb elölről hallatták a hangjukat. És aztán középen lecsapott a fejsze, amitől hirtelen össze is rezzentünk.

A WR1 alapvetően minőségi zenehallgatásra való, de simán el tudjuk képzelni egy high-end házimozi rendszer részeként is.

Az alkotók: Popori Ottó, Markó István és Markó Gábor
©

Konklúzió, árak

Az elektrosztatikus hangsugárzók fejlesztése és javítása terén több évtizedes tapasztalattal rendelkező cégalapító, Popori Ottó szerint az "egyszerűséghez vezető út mindig bonyolult". Az egyszerűen nagyszerűen szóló WR1 hangfal elkészítése bevallása szerint nagyon egyszerű volt, de a finomhangolása annál komolyabb kihívást jelentett és több évnyi időt vett igénybe.

Az ultrahigh-end technikának ennek megfelelően alaposan meg is kérik az árát, a Popori Acoustics WR1 nem kevesebb, mint 13 millió forintba kerül. Ennek hallatán értetlenkedhetünk, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy ebben a kategóriában akadnak ennél jelentősen drágább termékek is. A névadó alapító saját fejlesztését valahova a felső kategória alsó harmadába helyezi el.

Az elmúlt időkben több nagy és neves cég is belebukott az elektrosztatikus hangsugárzókba, de Popori Ottó több mint optimista. A néhány WR1-est már eladott cég vezetője szerint tanultak a riválisok által elkövetett hibákból, és a termék a maga mezőnyében a világ legjobbja.

A technológia gyökereivel és a Popori Acoustics háttértörténetével, jövőjével a hvg360-on foglalkozunk, és abból a cikkből az is kiderül, hogy vajon mi lehet ez a tákolmány hangulatú, mégis kiemelt fontosságú valami:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség