szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hubble-teleszkóp, illetve az azt űrbe juttató Discovery űrsikló előtt tiszteleg a Lego egy új szettel, amely nem csak tematikája, hanem kivitelezése miatt is sokak kedvence lehet.

A NASA 1990. április 24-én indította útjára a Hubble űrtávcsövet, amely felvételeivel a mai napig szolgálja a tudományt. A szerkezetet az STS-31 kódnévvel ellátott küldetés során állították Föld körüli pályára, ami a Discovery űrrepülőgép számára is fontos esemény volt: ez volt a szerkezet tizedik repülése.

A Lego most ezt a jeles alkalmat ünnepli meg, a Space.com szerint egy különleges készlettel: ez lesz a NASA Discovery űrsiklója, melyet április 1-jén kezdenek majd el árulni, a magyar webshop szerint 66 ezer forintért.

©

A 2354 darabos készletben benne van az űrsikló – működő futóművel, a rakományt tartalmazó nyitható ajtóval – és a Hubble űrteleszkóp is. Az összerakott Discovery 22x32x56 centiméteres lesz. A szetthez tartozik két állvány is, amelyekre az űrsikló, illetve a távcső helyezhető.

©
©
©
©
©

A készletről nem csak fotókat, videót is közölt a Lego.

A Hubble-teleszkópon az elmúlt 31 év során összesen öt nagy javítást végeztek el. 1993 decemberében és 1997 februárjában a képek készítéséhez szükséges elemeket cserélték ki rajta, 1999 decemberében a giroszkópok és a központi számítógép cseréje következett, 2002 februárjában új hűtőberendezést kapott, 2009 májusában pedig nemcsak új egységeket, de új akkumulátorokat is kapott. Ezeknek a javításoknak köszönhetően még a mai napig is kiválóan végzi a dolgát.

Elnézett 1500 fényévre a Hubble űrtávcső, 2020 talán legszebb fényképét hozta össze

A Hubble űrteleszkóp és a Spitzer űrtávcső ugyanarra a pontra fókuszált: az Orion-ködre, hogy aztán a két szerkezet adatait összekombinálva megszülethessen 2020 egyik utolsó űrfelvétele.

A tervek szerint a Hubble 2030-2040-ig folytatja majd küldetését. Az utódja, a James Webb űrtávcső 2021. október 31-én indulhat útnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!