szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újfajta adathalász-módszerre figyelmeztet a kibervédelmi intézet: ismeretlenek magukat ügyintézőnek kiadva próbálnak személyes adatokat gyűjteni.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást ad ki az elmúlt napok során tapasztalt növekvő számú, ügyintézői megkeresésnek álcázott adathalász telefonhívásokkal kapcsolatban – közölték csütörtökön.

A telefonhívások során a csalók magukat jellemzően bankok, közműszolgáltatók „ügyintézőinek” adják ki, majd többféle módon próbálnak személyes adatokat (például születési adatokat, banki adatokat) megszerezni az állampolgároktól. Az ismeretlenek egyes esetekben arra hivatkoznak, hogy egy pénzügyi tranzakció során hiba lépett fel, de olyan is előfordult, hogy csomagrendelés közben fellépő anomáliákra hivatkozva kezdeményeztek adategyeztetést.

A csalók az adathalász hívások során megpróbálják elhitetni a felhasználóval, hogy tényleg egy banki alkalmazottal beszélnek.

Az ismeretlenek a megtévesztéshez olyan telefonszámokat használnak, amelyek nagyon hasonlítanak az igazi szervezet elérhetőségére. Az OTP Bankot megszemélyesítő csalók például a +36-1-336-6666, illetve a +36-1-636-6666-os számokat használhatják a hívásokhoz. A pénzintézet valódi ügyfélszolgálati elérhetősége viszont más: +36-1-366-6666.

A közleményben felhívják rá a figyelmet, hogy a pénzintézetek, közüzemi szolgáltatók nem kérnek be személyes adatokat a felhasználóktól. Személyes adatokat érintő adategyeztetés abban az esetben persze előfordulhat, ha az ügyfél telefonon keresi meg a szolgáltatót, és ügyintézést kezdeményez. A szolgáltató ilyenkor ugyanis – az ügyfél pontos beazonosítása érdekében – rákérdezhet egyes adatokra.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, hogy ha valaki a fenti témában kap gyanús telefonos megkeresést, akkor

  • ne adja meg személyes adatait,
  • szakítsa meg a beszélgetést,
  • és a hivatkozott szervezet honlapján található elérhetőségek egyikén tájékoztassa az érintettet a hívásról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!