szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikerrel vizsgázott a rover (nyitóképünkön is látható) MOXIE nevű eszköze, amely mintegy 800 Celsius-fokon gyártott le oxigént a vörös bolygón. Nem valami sokat, de ez is jelentős eredmény.

Aktiválta a NASA a Perseverance Mars-járó MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű eszközét, amellyel oxigént sikerült termelnie a hatkerekű robotnak, méghozzá a vörös bolygón.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a Mars légkörét 96 százalékban szén-dioxid alkotja. A MOXIE úgy működik, hogy az oxigénatomokat leválasztja a szén-dioxid molekulákról, a keletkező végterméket pedig – ami ez esetben szén-monoxid – visszaengedi a légkörbe.

Az átalakítási folyamat nagyjából 800 Celsius-fokon zajlik, ami hosszas tervezésre késztette a NASA-t. A mérnököknek ugyanis úgy kellett összerakniuk a nagyjából kenyérpirító méretű MOXIE-t, hogy az egyrészt magában tartsa ezt a hőt, másrészt ne melegedjen fel annyira, hogy a Perseverance borítása megsérüljön. A MOXIE ugyanis nem egy ledobható műszer, az is a Mars-járón található.

A NASA szerint a MOXIE első (éles) tesztje során mintegy 5 gramm oxigént állított elő, ami a becslések alapján egy embernek nagyjából 10 percre lenne elegendő. (Normál körülmények közt a műszer 10 grammot is legyárt.) A MOXIE most azonban még nem az életben maradáshoz szükséges mennyiséget termeli – már csak azért sem, mert nincs kinek. Úgyhogy a NASA elsősorban a módszer helyességét vizsgálja.

A műszer ezért – a kis drónhoz hasonlóan – az előttünk álló időszakban sem pihen majd, és az elkövetkező két földi évben legalább kilencszer próbálkozik majd az oxigén marsi előállításával. A kísérletek egy részét más napszakokban, illetve évszakokban tervezi végrehajtani a NASA.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!