szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 10-én, hétfőn lesz a madarak és fák napja. Ebből az alkalomból a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Cellect együttműködésében limitált szériás, 100%-ban lebomló, növényi alapú mobiltelefontokok készültek. Minden eladott darab árából 500 forint az egyesület Év madara programját támogatja.

A magyarok fejenként átlagosan öt darab mobiltelefon-tartozékkal rendelkeznek, és a legelterjedtebb kiegészítők közé tartoznak a telefontokok is – ez derül ki a Telenor beszállítója, a Cellect Hungary közelmúltbeli felméréséből. A mobiltelefon-tartozék választásakor a vásárlók döntését elsősorban az ár és a praktikum határozza meg, ugyanakkor harmadik helyen már a környezetvédelmi szempont szerepel. A megkérdezettek közül szinte mindenki védi valamilyen tokkal a mobilját, így az utóbbi szempontnak kiemelt jelentősége van, mert a biológiailag teljesen lebomló kiegészítők nem terhelik az élővilágot a műanyag verziókkal szemben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" programot, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok bemutatása és ismertségük növelése. 2021-ben a lakosság szavazata alapján a cigánycsuk (Saxicola rubicola) nyerte el a címet. A közös kampányban most olyan 100 százalékban lebomló, növényi alapú, komposztálható mobiltelefontokok készültek, amelyeken az Év madara köszön vissza.

©

"A magyar cigánycsuk állomány az elmúlt húsz évben 54 százalékkal csökkent. Ennek hátterében többek között a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása és a gazos-bokros vegetáció megszűnése, beszántása áll. A szemléletformáló kampánnyal arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy egyénenként is tehetünk azért, hogy a fenntartható mezőgazdaság ne csak a lakossági igényeket elégítse ki, de mellette élőhelyet is biztosítson az állatoknak, növényeknek” – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Cigánycsuk

A Telenor közölte: az együttműködés célja, hogy a termékeknek köszönhetően még szélesebb, akár a természetvédelmi kérdésekben kevésbé jártas közönséget is megszólítson, ezzel is ösztönözve a lakosság tudatosabb viselkedését. A Cellect kutatása alapján a magyarok átlagosan 2 évig használnak egy telefontokot, amely ezt követően előbb-utóbb a szemétlerakóba kerül – teljesen műanyag verzió esetében akár 200 évnél tovább terhelve a környezetet. Ugyanakkor egy 100 százalékban komposztálható tok a környezetben 6-24 hónap alatt bomlik el. Ilyenek az Év madara kollekció darabjai is: a Cellect GoGreen környezetbarát, biológiailag lebomló, komposztálható telefontokjaira kerülnek rá a minták.

A limitált szériás tokok dizájnját Czikkely Panni formatervező művész-grafikus álmodta meg, akinek munkásságába Instagram-csatornája nyújt betekintést.

Az Év madarát ábrázoló, Apple és Samsung készülékekre illeszkedő telefontokok május 10-től lesznek elérhetők kizárólag a Telenor webshopjában, fekete, zöld és korall színben. Minden eladott mobiltelefon-kiegészítő után 500 forint az MME monitoring programját és az egyesület élőhelyvédelmi munkáját támogatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!