szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új fejlesztés előnyeit (vagy épp hátrányait) mindig az előző modellhez viszonyítva a legkönnyebb feltárni. Ez történt most két Huawei márkájú telefonnal is, melyek egyikén már nem Android futott.

Megjelent az első olyan videó, amiben a Huawei HarmonyOS nevű új operációs rendszerét hasonlítják össze a kínai cég egy olyan telefonjával, amelyen még az Android-alapú EMUI legfrissebb, 11-es kiadása fut.

A vizsgálatnak az volt a célja, hogy bemutassák a két felület közti sebességkülönbséget.

Ahogy a GSMArena hírében is olvasható, a tesztelő ehhez a HarmonyOS 2.0-ás kiadásának harmadik bétaverzióját vette alapul, amely a rendszer egy még stabilabb (de továbbra is fejlesztés alatt álló) kiadása. A másik oldalt pedig a már említett, és stabil EMUI 11 állt.

Drasztikus különbségeket nem igazán lehet megfigyelni, de az például jó kivehető, hogy bizonyos helyzetekben az androidos felület volt a gyorsabb. Igaz, ez a legtöbb esetben csak néhány (tized)másodpercet jelentett – valamikor pedig ennyit sem. A vizsgálathoz használt két telefon is különböző volt, de hogy pontosan milyen tulajdonságúakról van szó, az nem ismert.

A videó egy másik tanúsága, hogy a HarmonyOS gyakorlatilag alig különbözik az Androidtól, ha van is eltérés, azt maximum az ablakok elrendezésében lehet felfedezni.

A HarmonyOS-t azután kezdte el nagyobb ütemmel fejleszteni a Huawei, hogy az előző amerikai kormány nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva korlátozta a cég működését, így az amerikai partnerekkel való üzleteit is. A szigorítás hatására a Huawei elvesztette az Android teljes verziós kiadásához szükséges hozzáférését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!