szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel a klinikai vizsgálatokban kevesen vettek részt, csak korlátozottan állnak rendelkezésre biztonságossági adatok a kínai vakcináról.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcina az időseket is védi - közölte Menczer Tamás kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt is közölte, hogy a WHO kifejezetten ajánlja a vakcina használatát a 60 év felettieknél is. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az ajánlásban nincs arra utaló adat, hogy a vakcina másképpen hatna az időseknél és a fiataloknál.

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásából azonban néhány részletet nem említett meg Menczer Tamás.

A WHO szakértői bizottsága értékelésében többek között azt is írja, hogy

a 60 éven felüliek esetében korlátozottan állnak rendelkezésre a biztonságosságról szóló adatok, mivel kevesen vettek részt a klinikai vizsgálatokban.

Megjegyzik, hogy ugyan nagyjából hasonló biztonságossági eredmény várható az idősebb és a fiatalabb korosztály esetében is, azt ajánlják, hogy azok az országok, amelyek úgy döntenek, hogy a 60 éven felülieknek is beadják az oltóanyagot, folyamatosan ellenőrizzék annak biztonságosságát.

Azt is írták, hogy

a vizsgálatok úgy készültek, hogy nem alkalmasak annak kimutatására, hogy a vakcina hatásos a súlyos társbetegségekben szenvedőknél, a várandós nőknél, vagy a 60 évesnél idősebb embereknél.

Az államtitkár korábban a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet egyik cikkével érvelt a kínai Sinopharm-vakcina mellett. Később kiderült, hogy nem egészen a Lancetben jelent meg az által hivatkozott cikk és az írás nem egy tudományos kutatásról szólt. Csak egy rövid levél jelent meg a felületen, a The Lancet Microbe Correspondence rovatában, amely arról szólt, hogy egy 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult. A rovatban olyan levelek jelennek meg, amelyeket nem néznek meg közlés előtt más, független szakértők, csak a szerkesztők.

[Az oroszok szerint olyan hatékony a Szputnyik V, hogy egyet is elég lenne beadni belőle]

A levelet Xiaoming Yang, a Sinopharm alvállalata, a China National Biotec Group elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója írta, illetve Hui Wang, aki szintén a cégnél dolgozik, a többi szerző pedig más kínai kormányszervnél és egyetem munkatársa.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!