szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz egészségügyi minisztérium csürtökön közölt adatokat arról, milyen védelmet nyújt a Szputnyik V az első oltás után.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V vakcina olyan hatékony, hogy az első adagja már önmagában, a második dózis nélkül is képes elegendő védelmet nyújtani a beoltottnak. A csütörtökön kiadott tájékoztatás szerint azok az oroszok, akik már megkapták az első adagot, de valamiért nem tudták még felvenni a másodikat, még mindig sokkal védettebbek, mint azok, akik még az első dózist sem kapták meg.

A The New York Times beszámolója szerint az orosz egészségügyi minisztérium egy kutatást is végzett a témában. Ezek szerint a Szputnyik V első adagja már 79,4 százalékos védelmet nyújt, a második dózis után pedig 91,6 százalékos ez az arány. Összehasonlításképp: a Johnson & Johnson egykomponensű védőoltása – amit ugyanazon technológia alapján fejlesztettek az amerikaiak, mint az oroszok a Szputnyikot – nagyjából ugyanilyen, 85 százalékos védelmet nyújt a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen. (A Johnson & Johnson oltóanyagának használatát az Egyesült Államokban és Dániában felfüggesztették, és az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja.)

©

Az oroszok ugyanakkor megjegyezték, a kutatási eredmény nem biztos, hogy pontos, a szakemberek ugyanis a teljes orosz lakosság általános fertőzési arányával hasonlították össze az első dózist megkapott emberek fertőzési arányát, nem pedig egy kontrollcsoportéval. Emellett azt sem közölte a minisztérium, hogy hány embert vizsgálatával jutottak a fenti eredményre.

Az eredmény azonban így is biztató, a jelek szerint ugyanis – ha rövid távon is, de – a Szputnyik V vakcina első dózisa segíthet megvédeni a beoltottakat a súlyos megbetegedéstől. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy egy dózis elég lenne, hiszen a kutatási eredményből is lászik, hogy a másodikkal már sokkal nagyobb védettség érhető el, mint az elsővel – és valószínűleg ez tovább is tart, mintha valaki csak egy oltást kapna.

Az oroszok a kutatási eredmény közzétételével párhuzamosan bejegyezték az egydózisú, Szputnyik Light nevű vakcinát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!