szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA ügyeskedett egy kicsit az Ingenuity harmadik repüléséről készült videóval, így már 3D-ben is megnézhetjük a küldetést.

Az elmúlt hetekben sorra szállította a lenyűgöző eredményeket a NASA: a tudósoknak nemcsak sikerült több alkalommal is megreptetniük az első, ember által készített szerkezetet egy másik bolygó felszínén, de fotókat és videókat is közzétettek arról, miként száll fel és repül az Ingenuity a Marson.

A NASA most ezzel kapcsolatban tett közzé egy újabb érdekes anyagot. A korábban – április 25-én – végrehajtott harmadik repülésről készített videót megpiszkálták egy kicsit, ennek köszönhetően pedig már 3D-ben is megnézhetjük, ahogy a szerkezet a Mars légkörébe emelkedve repül egy kicsit.

Ahhoz, hogy a videó élvezhető legyen, egy olyan 3D-szemüvegre van szükség, amelynek két lencséje különböző (kék, piros) színű. Ha valaki esetleg egy korábbi mozizásból eltett egy ilyet, annak szerencséje van, de akinek nincs, az is könnyen készíthet magának.

A NASA leírta a lépéseket, hogy hogyan kell összehozni a 3D-szemüveget. Ehhez már egy sablont is készítettek – ezt erről a linkről tudja PDF formátumban letölteni és kinyomtatni.

©

Ezt már csak körbe kell vágni és a megfelelő helyeken behajtogatni, majd az egyik lencse helyére egy kék, a másikéra pedig egy piros színű fóliát ragasztani. Az egész procedúra nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Aki viszont nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, az a hagyományos, 2D-s felvételt is megnézheti.

A videóban egyébként azt látni, ahogy az Ingenuity 4,8 méter magasra emelkedik, majd 50 métert repült, eközben pedig egy sebességrekordot is felállított. A felvételt a Perseverance marsjáró készítette el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!