szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem túl gyakori, hogy őslények maradványaira bukkanjon valaki, de egy amatőr gyűjtőnek mégis sikerült. A felfedezés viszont nem egyetlen teremtményhez kötődik, hanem háromhoz.

A fosszíliák rendkívül értékesek, hiszen ezek alapján rengeteg mindent meg lehet tudni a régi idők élőlényeiről. Ilyen megkövült maradványok még napjainkban is viszonylag gyakran kerülnek elő, de az, ami Németországban történt, még a szokásosnál is ritkább: egy amatőr gyűjtő olyan nyomokra bukkant, melyek három, évmilliókkal korábban élt őslények csatájára utal.

A fosszíliák egy ősi rákfélét (Proeryon), egy tintahalat (Passaloteuthis laevigata) és egy másik, nagyobb ragadozót, egy cápafélét (Hybodus hauffianus) ábrázolnak. A maradványok teljesen elkülönülnek egymástól, így mindegyik vizsgálható. A BGR cikke szerint a teremtmények egymást falták fel, a leletekből legalábbis ezt, illetve az utána következő a pillanatot lehet kiolvasni.

A kutatók az addig összegyűjtött információk már felállítottak egy lehetséges forgatókönyvet: a tintahal fel akarta falni a rákot, de egy ősi cápafaj megtámadta és halálos sebet ejtett rajta. A tintahal ezután a tenger fenekére ereszkedett, és ott is pusztult el, a rákkal a szájában. A tudósok grafikája szerint valahogy így zajlott a nagy csata:

©

A szakértők szerint a felfedezés azért is hangsúlyos, mert a fosszíliák nemcsak magukról az élőlényekről, hanem viselkedésükről és ragadozói viszonyaikról is információt szolgáltatnak. A leletek ráadásul kitűnő állapotban maradtak meg.

A fosszíliákról készült tanulmányt a Swiss Journal of Paleontology című folyóiratban publikálták.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!