szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon jó eredmények születtek abban a spanyol kutatásban, amelyben kombinálták az oltóanyagokat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Biztonságosnak és igen hatásosnak találta egy spanyol kutatás, ha az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának egy adagja után másodszorra a Pfizer–BioNTech oltását adják be az embereknek.

Az IgG antitestek mennyisége 30–40-szer volt nagyobb azoknál az embereknél, akik az AstraZeneca Covid–19 elleni vakcinája után a Pfizer–BioNTech oltását kapták, szemben a kontrollcsoporttal, amely tagjainak csak egy adag AstraZeneca-oltást adtak be.

A spanyol III. Károly Orvostudományi Intézet kutatói által készített, Combivacs elnevezésű kutatás előzetes eredményeit kedden mutatták be. Arról számoltak be, hogy a semlegesítő antitestek mennyisége hétszeresére nőtt a Pfizer-dózis után, ami jelentősen nagyobb, mint a második AstraZeneca-vakcina beadása utáni duplázódás.

Mintegy 670, 18 és 59 év közötti önkéntest toboroztak, akik már megkapták az első AstraZeneca-adagjukat, valamint körülbelül 450 olyat, akik egy dózist vettek fel a Pfizerből.

A résztvevőknek csak 1,7 százaléka számolt be komolyabb mellékhatásokról, amelyek fejfájást, izomfájdalmat és általános rossz közérzetet jelentettek – mondta el Magdalena Campins, a kutatás egyik vezetője.

Ezek nem olyan tünetek, amelyeket súlyosnak tekinthetnénk

– összegezte a tapasztalatokat.

Egy korábbi angol tanulmány előzetes eredményei ugyanakkor azt mutatták, hogy akik először Pfizert, majd AstraZenecát kaptak, valamint akik ugyanezeket, de fordított sorrendben, valamivel nagyobb valószínűséggel számoltak be enyhe vagy közepes tünetekről – köztük fejfájásról, lázról és hidegrázásról –, mintha ugyanabból a vakcinából kapták volna mindkét dózist. Minden tizedik önkéntes, aki két AstraZeneca oltást kapott négy hét különbséggel, lázról számolt be, de ha egy AstraZeneca- és egy Pfizer-oltást kaptak, bármelyik sorrendben, az arány 34 százalékra emelkedett.

Erősebb mellékhatással jár, ha nem ugyanabból a típusú vakcinából kapja valaki az oltásokat

A beoltottak egyharmada belázasodott, ha egy AstraZeneca és egy Pfizer oltást kapott.

Az immunválaszról szóló adatok a következő hónapokban várhatók.

A spanyol vizsgálatot azért indították, hogy megtudják, mi lehet a legjobb eljárás, miután az AstraZeneca vakcinájának felhasználását a 60 év felettiekre korlátozták a fiatalabb embereknél felmerülő igen ritka mellékhatás, a vérrögképződés miatt. A korlátozás miatt bizonytalanság alakult ki, hogy azok a fiatalabbak, akik már kaptak egy dózis AstraZenecát, felvehetnek-e még egy adag oltást egyáltalán.

A mai eredmények alapján támogatható az első AstraZenecát kapó emberek második oltása, de a döntés nem a kutatókon áll

– közölte Jesus Antonio Frias, a III. Károly Intézet klinikaigazgatója.

Németországban egyébként április közepe óta így oltják azokat a hatvan éven aluliakat, akik első oltásként az AstraZeneca készítményét kapták. Ők a Pfizer, vagy a Moderna oltóanyagát kaphatják meg második dózisként. Az állandó oltási bizottság (STIKO) azért javasolta a változtatást, mert az AstraZeneca vakcina a 60 éven aluliak körében egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatással, agyi vérrögképződéssel járhat.

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Pfizert vagy Modernát kaphatnak azok, akiket első körben Astrazenecával oltottak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!