A világon először sikerült megfigyelni, ahogy felébred egy szupermasszív fekete lyuk
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai egy korábban teljesen átlagos galaxis kapcsán arra figyeltek fel, hogy a központi magja, egy szupermasszív fekete lyuk ragyogni kezdett. Ilyesmire eddig nem volt példa.
HVG
A világon először lehettek szemtanúi a tudósok annak, ahogy felébred egy alvó szupermasszív fekete lyuk – számolt be róla az IFLScience. Az objektum az SDSS1335+0728 kódjelű galaxis közepén helyezkedik el, és 2019 decemberéig nem különösebben volt érdekes vagy izgalmas. Aztán a fényessége egyszer csak nőni kezdett, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) tudósai pedig úgy vélik, az ébredésének voltak tanúi. Az erről szóló tanulmány az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban jelent meg.
A szupermasszív fekete lyukak lehetnek aktívak vagy csendesek. Előbbi esetben táplálkoznak, például a gravitációs erejük széttép egy hozzájuk közel kerülő csillagot. Ilyenkor néhány száz napig felragyognak. Azok a szupermasszív fekete lyukak azonban, amelyek aktív galasixmagnak tekinthetők, olyan erős sugárzást bocsátanak ki, hogy túlragyogják a saját galaxisukat is. Egy ilyen kezdetnek lehettek szemtanúi az ESO csillagászai is.
Az SDSS1335+0728 2019 decembere után kezdett jobban sugározni a fény látható, infravörös, és ultraibolya tartományában. 2024 februárjában még a röntgensugárzásban is ragyogni kezdett. Paula Sánchez Sáez, a tanulmány vezető szerzője szerint ilyen viselkedést eddig soha nem tudtak megfigyelni.
A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák, nem egy extrém hosszú árapály-katasztrófáról van szó, amely során a fekete lyuk felfalja a hozzá túl közel került csillagot vagy gázfelhőt. Ugyanakkor bármelyikről is legyen szó, az esemény lehetőséget ad arra, hogy a tudósok megfigyeljék, hogyan táplálkozik egy ilyen kozmikus szörnyeteg.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.