Rosszul alszik? Ezek az ételek állhatnak a háttérben
Újabb tétellel bővült a gyorsételek bűnlajstroma: már az alvásminőséget is rontják egy új kutatás szerint, ha valaki sokat fogyaszt belőlük.
HVG
Összefüggésben állhat a krónikus alváshiánnyal is az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása – mutat rá egy új, a Journal of the Academy of Nutrition folyóiratban publikált tanulmány.
„Akkor, amikor egyre több az ultrafeldolgozott élelmiszer, és tombolnak az alvászavar-problémák, fontos annak a felmérése, hogy az étrend miként járul hozzá a jobb vagy rosszabb alvásminőséghez – magyarázza Marie-Pierre St-Onge, a tanulmány vezető szerzője.
A kapcsolódó vizsgálatokhoz több mint 39 ezer francia felnőtt adatait vizsgálták – tőlük félévente gyűjtöttek adatokat 2013 és 2015 között. Az alanyok a nap 24 órájában naplózták, mit ettek, és beszámoltak az álmatlansággal összefüggő tüneteikről is.
Tartós memóriaproblémákat okozott patkányoknál, ha fejlődőkorban magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekkel táplálták őket – mutat rá egy új vizsgálat.
Mint a The Independent kiemeli: az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan, a konyhában nem túl gyakran előforduló alapanyagokat tartalmaznak, mint a színezőanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák, emulgálószerek és sok más.
Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták az ilyen élelmiszereket számos betegséggel, a cukorbetegségtől a rosszabb mentális egészségen át a korai halálozásig.
A friss tanulmány megállapításai szerint a krónikus álmatlanságban szenvedők azok voltak, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak. Esetükben ez a napi energiabevitel 16–20 százalékát jelentette.
Ugyan a hatások a kutatók szerint mindkét nemnél jelentkeztek, de a férfiaknál jobban.
Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.
Azt ugyanakkor megjegyzik a szakemberek, hogy az eredmények megfigyelésen alapulnak, és nem is állítanak fel ok-okozati összefüggést. Ráadásul az is korlátja a tanulmánynak, hogy az adatokat az emberek önbevallás-alapon szolgáltatták, így az is megeshetett, hogy egy-egy élelmiszert rosszul osztályoztak.
A kutatók szerint azonban a tanulmány bővíti a már meglévő ismereteket az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban, így a jövőben – a további kutatások mellett – segíthet étrendi javaslatok kialakításában is.
A családja körében hunyt el Ozzy Osbourne 76 évesen. Az egykor zűrös életű rocklegenda alig két hete adta le minden idők második legtöbb bevételt termelő jótékonysági koncertjét. Számos egészségügyi problémája volt, Parkinson-kórban is szenvedett.
Az amerikai elnöknek Jeffrey Epsteinnel kapcsolatban olyan összeesküvés-elmélet ellen kell védekeznie, amilyenekhez korábban ő szoktatta a most dühös táborát.