Rosszul alszik? Ezek az ételek állhatnak a háttérben
Újabb tétellel bővült a gyorsételek bűnlajstroma: már az alvásminőséget is rontják egy új kutatás szerint, ha valaki sokat fogyaszt belőlük.
HVG
Összefüggésben állhat a krónikus alváshiánnyal is az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása – mutat rá egy új, a Journal of the Academy of Nutrition folyóiratban publikált tanulmány.
„Akkor, amikor egyre több az ultrafeldolgozott élelmiszer, és tombolnak az alvászavar-problémák, fontos annak a felmérése, hogy az étrend miként járul hozzá a jobb vagy rosszabb alvásminőséghez – magyarázza Marie-Pierre St-Onge, a tanulmány vezető szerzője.
A kapcsolódó vizsgálatokhoz több mint 39 ezer francia felnőtt adatait vizsgálták – tőlük félévente gyűjtöttek adatokat 2013 és 2015 között. Az alanyok a nap 24 órájában naplózták, mit ettek, és beszámoltak az álmatlansággal összefüggő tüneteikről is.
Tartós memóriaproblémákat okozott patkányoknál, ha fejlődőkorban magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekkel táplálták őket – mutat rá egy új vizsgálat.
Mint a The Independent kiemeli: az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan, a konyhában nem túl gyakran előforduló alapanyagokat tartalmaznak, mint a színezőanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák, emulgálószerek és sok más.
Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták az ilyen élelmiszereket számos betegséggel, a cukorbetegségtől a rosszabb mentális egészségen át a korai halálozásig.
A friss tanulmány megállapításai szerint a krónikus álmatlanságban szenvedők azok voltak, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak. Esetükben ez a napi energiabevitel 16–20 százalékát jelentette.
Ugyan a hatások a kutatók szerint mindkét nemnél jelentkeztek, de a férfiaknál jobban.
Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.
Azt ugyanakkor megjegyzik a szakemberek, hogy az eredmények megfigyelésen alapulnak, és nem is állítanak fel ok-okozati összefüggést. Ráadásul az is korlátja a tanulmánynak, hogy az adatokat az emberek önbevallás-alapon szolgáltatták, így az is megeshetett, hogy egy-egy élelmiszert rosszul osztályoztak.
A kutatók szerint azonban a tanulmány bővíti a már meglévő ismereteket az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban, így a jövőben – a további kutatások mellett – segíthet étrendi javaslatok kialakításában is.
A Voks 2025 árából akár kétszáz Tisza-szavazás is kijöhetett volna, ám van olyan mutató, amiben még így is alulmarad a lehengerlő kormánypárti akció a számháborúban.