szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A hologramkép-vetítés lassan már húsz éve foglalkoztatja a scifi őrülteket.

A hologramkép-vetítés lassan már húsz éve foglalkoztatja a scifi őrülteket. Ki ne emlékezne a Csillagok Háborújának kultikus jelenetére, amikor Leia hercegnő teljes alakban, 3D-ben jelenik meg üzenetként egy robotból? Akkor persze tudtuk, hogy ez csak fikció, de manapság már korántsem tűnik annak.

Vissza a múltba

Az egész a hologramos matricákkal kezdődött;  előszeretettel vásároltuk ajándékba a különféle emberi és állati alakokat megformáló zöldes színű térbeli képeket. Ezek azonban egy idő után már nem voltak igazán különlegesek, hiszen sok alternatíva jelent meg, többek között ilyen volt a háromdimenziós üveggravírozás is.

Pozícióját biztonsági jelként viszont még sokáig tartani fogja, hiszen rengeteg papíron, bankkártyán, CD-n és egyéb tárgyon használják, egyedi azonosító eszközként. Ennek oka, hogy szinte hamisíthatatlan, mivel tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni. Alkalmazzák még például hologramos szalagként vagy műköröm-kiegészítőként is, de az atomfizika világában is kísérleteznek vele.

A szórakoztatóipar szolgálatában

Az utóbbi két évben viszont komoly fejlesztési eredmények is születtek a holográfiával kapcsolatban. Kezdjük azzal, hogy a technológiai kiállításokon szinte már minden új terméket valamilyen hologramkivetítéssel mutatnak be. Egyik fajtája ennek a HoloCube, ami lényegében egy tükrözéssel előállított látványos optikai csalódás. A japánok, mint mindig, most is eggyel magasabb szintre léptek. Ők ugyanis elkészítették az első hologramot, amit meg is tudunk érinteni, és ami reagál erre az interakcióra. A tapintás érzetét egyelőre még csak levegőfúvókákkal és a Nintendo Wii technológiájával érték el, de akkor is említésre méltóra sikerült az eredmény.

Sőt a szerencsésebbek már hologramként kivetített sztárok koncertjén is bulizhattak. A Musion Eyeliner nevű technológia ugyanis képes arra, hogy emberi alakokat vetítsen a színpadra teljes realisztikussággal. Ezt kihasználva turnézott már így a képzeletbeli szereplőkből álló Gorillaz csapata, és lépett már fel hologramként Cannes-ban a Black Eyed Peas frontembere is.

Cél: a holografikus film

A 2010-es évben viszont egy újabb mérföldkövet léptek meg. A 3D televíziózás térnyerésével újra napirendre került a hologramtévé, és már biztató eredményeket is elértek. Tavaly ugyanis egy arizonai egyetemen elkészült az első holografikus mozgókép. Azért csak mozgókép, mert egy rendes mozifilm képkockalejátszó-sebességének a töredékén tudják csak megjeleníteni a holografikus mozgást. A 16 kamerával és egy Xbox Kinecttel készült néhány másodperces hologramkép az első, amely miközben háromdimenziós, még mozgásban is van.

         Ha sikerül a kivetítés sebességét felgyorsítani, akkor hamarosan elkészülhet az első holografikus film. Ezután viszont már csak egészen rövid idő kell ahhoz, hogy elárasszák hétköznapjainkat a hologramos technológiát használó reklámok és termékek, hogy háromdimenziós kivetítéseket nézzünk a nappaliban és hogy praktikusabbá tegyék életünket a holográfiát alkalmazó videokonferenciák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!