Seres László
Seres László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valamikor szombat délután döbbenhettek rá arra, hogy valaki megint keresztbe szervez, őket kihagyták az eseményekből, de olyan nagyon nem kell ezt feszegetni, mert a keresztbe szervező maga a kormányfő volt.

Hagyjuk azt, hogy érdemben milyen miniszterelnöki döntés (nem) született a hétvégén a felsőoktatási keretszámok, a tandíj, a diákhitelezés ügyében. Hagyjuk most azt, történt-e valóban 180 fokos fordulat, eltörlik-e a tervezett, csak éppen nem így nevezett tandíjat. Ne firtassuk, lesz-e ettől több állami pénz a képzésre, elég-e három nap a rendszer totális újragondolására.

Minket most az érdekel, de az nagyon, hogy hogyan aludtak szombatról vasárnapra virradóra mindazok a politikai és médiatényezők, akiket azért fizetnek a hivatalokban és a vonatkozó lapokban, hogy megmagyarázzák a kormány álláspontját. A mindenkorit.

Minket most az érdekel, de az még jobban, hogy a pár hétre szóló új, ideiglenesen végleges álláspontot konkrétan Giró-Szász András ismét a mindent jobban tudók magabiztos, pökhendi arroganciájával és sosem volt humorérzékével veti-e oda a nyilvánosságnak? Akkor is, ha az gyökeresen másnak tűnik, mint amit eddig vetett oda a mindent jobban tudók magabiztos, pökhendi arroganciájával?

A kormányszócsövek valamikor szombat délután döbbenhettek rá arra, hogy valaki megint keresztbe szervez, őket kihagyták az eseményekből, de olyan nagyon nem kell ezt feszegetni, mert a keresztbe szervező maga a kormányfő volt, aki már Brüsszelből megüzente, hogy "nem értetek ti semmihez, pupákok, hát mindenhez én kellek?" (nem szó szerinti közlés).

Mint ugyebár szombat délután kiderült, az eseményeket önkezébe vevő miniszterelnök rejtélyes közép- és főiskolás diákokkal konzultált a diákügyekről, és ott jött rá arra, hogy a keretszámok fölöslegesek. Azt, hogy a megtervezett heuréka-effektus házigazdája a Fidelitas lesz, valószínűleg maga a Fidelitas sem tudta, honlapjukon legalábbis semmi nem utal arra, hogy előre beterveztek volna egy ilyen rangos eseményt, miniszterelnökkel és terrorelhárítókkal.

Szombat délután a sajtó még azokat kérdezte a rejtélyes diákokról, akiket nem tájékoztattak kellőképpen arról, hogy a dolgok néha változnak. Havasi Bertalan az MTI 16.01-kor kiadott hírében arról beszélt, hogy Orbán "diákok meghívásának tett eleget, konzultált velük", azt viszont már valahogy megérezte, hogy "a kormányfő még a délután folyamán várhatóan Facebook-üzenetben összegzi a konzultációk alapján az ügyben kialakított álláspontját". Így is lett.

Az Index 18.10-kor kiadott tudósításában sem tudott meg többet. Keretes anyagukban közölték: "A kormányfő sajtófőnöke nem válaszolt arra a kérdésünkre, kik voltak azok a diákok, akiknek meghívására a Brüsszelből péntek este hazaérkezett Orbán Viktor szombat délután elment az Ötkert nevű romkocsmába."

Giró-Szász András és Balog Zoltán humánügyi csúcstárcavezető vagy mi csak vasárnapi sajtótájékoztatójukon vallották be, hogy Orbán Viktor kizárólag a legkormány- és pártközelibb ifjúsági szervezet aktivistáival nemzetikonzultált szombaton. A kormányfő ott döbbent rá arra: el kell törölni a keretszámokat, hiszen "a diákok úgy gondolják, hogy a keretszámok elzárják a lehetőséget előlük", amely álláspontot a) eddig is lehetett tudni, b) most már viszont támogatni kell.

A szóvivő csak néhány nappal korábban még az eddigieket védte: "A változásokat Giró-Szász András ismét azzal indokolta, hogy a kormány álláspontja szerint a magyar felsőoktatási rendszer korábbi formájában fenntarthatatlan volt, mennyiségi és minőségi szempontból is. Egyre több ember került be ugyanis az egyetemekre és főiskolákra, de egyre kevesebb lett a piacképes szakember és több a munkanélküli. (…) A tandíjjal és a diákokra háruló költségekkel kapcsolatban arra hivatkozott Giró-Szász András, hogy a 27 uniós tagállam közül csak nyolcban ingyenes a felsőoktatás, máshol fizetni kell, még akkor is, ha ezt például regisztrációs díjnak nevezik."

Az új verzió kommunikációs kidolgozása még nyilván folyamatban van (a hétfői kormánypárti napilapok egyike sem közölt publicisztikát a fordulatról), a várható panelek: " a kormány mindig is kiállt az ingyenes felsőoktatás mellett", " a kormány soha nem kötelezte el magát a keretszámok mellett", ill. "Óceánia mindig is hadban állt Eurázsiával". Az új állásponthoz tartozó arckifejezés gyakorlása ezekben a percekben is folyik.

Eddig csak szegény Selmeczi Gabriellát lőtték fel próbalufiként: "A Fidesz egyetért azzal, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás azoknak, akik Magyarországon szeretnének dolgozni", Harrach Péter pedig megalkotta a benyaló sablont: "A miniszterelnök elegáns megoldást talált. Nem lesz kis feladat elutasítani." Tényleg nem. De előtte nem lesz kis feladat kommunikálni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Győri választás: eddig kevesebben szavaztak, mint októberben

Győri választás: eddig kevesebben szavaztak, mint októberben

Már rendelhető az első tisztán elektromos Volvo

Már rendelhető az első tisztán elektromos Volvo

Szétfeszítheti a Vatikánt a papi nőtlenségről szóló vita

Szétfeszítheti a Vatikánt a papi nőtlenségről szóló vita

Véget ért az útzár az M3-on

Véget ért az útzár az M3-on

Macsó kinevezési gyakorlat: továbbra is kevés a női vezető Magyarországon

Macsó kinevezési gyakorlat: továbbra is kevés a női vezető Magyarországon

ENSZ-főtitkár: Újjáéledtek a neonáci csoportok

ENSZ-főtitkár: Újjáéledtek a neonáci csoportok