szerző:
Gerlóczy Márton
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tegnap véget ért az MTVA dalversenye, eldőlt, hogy ki képviseli hazánkat az Euróvíziós fesztiválon. Ebből az alkalomból Gerlóczy Márton a számok nagyszerű szövegeit veti műelemzésnek alá.

A zseniálisabbnál zseniálisabb szerzeményeket világszínvonalon előadó magyar popcsillagok nem pusztán hangjuknak és lehengerlő színpadi jelenlétüknek köszönhetik, hogy egy ország rajong értük. Ugyanilyen fontos szerepe van ebben azoknak a zseniális és világszínvonalú dalszövegeknek, amelyeknek elemzésére vállalkoztam.

Cserpes Laura: Élj pont úgy,

szöveg: Tabár István

Laurára bánat hullik a bőrén át, ami amellett, hogy olyan, mintha a szomját oltaná, tisztább a szónál és mélyebb egy tónál is. Mindez benne él Cserpes Laurában, aki bizonytalan mennyiségű csodán bújik át, és ugyanilyen bizonytalan az is, hogy még meddig dől rá egy összetört világ. Mindezt persze nem könnyű elviselni anélkül, hogy a viharban el ne tévedne, de van kiút, mondja, miközben nyughatatlan szívét bezárja egy meg nem nevezett helyre, ahol szándékában áll felfedeznie a lelke mélyén lángra gyúlt valamit.

Kállay-Saunders András: I love my baby

szöveg: Kállay, Saunders András Burai Krisztián

András nagyon régóta várt egy érzést, ami végre rátalált. Nehezen dolgozza fel, gyakorlatilag el sem hiszi, és úgy érzi, hogy többé nincs határ. Szerelmével tűzön és vízen át is képesek áthatolni, nem érdekli, ha megfagy a heréje, és az sem zavarja különösebben, ha szerelme szénné ég.

Kizárólag erre a nőre van szüksége, és ő az egyetlen olyan nő, aki lelke izzó színpadán tartózkodik, ahol immáron mindketten szénné égtek, de boldogok, mert bármit hoz a jövő, a jobbik fele ott lesz vele a szénné égett színpadon. Minderről szeretné értesíteni a nagyvilágot is.

Keresztes Ildikó: Nem akarok többé játszani

(Leander)

Aki látni szerette volna Ildikót, az most örülhet, mert Ildikó itt van. Most is az, aki régen volt, filozofikus alkat, aki szerint a semmi több mint kevés. Ittlétének oka, hogy elindult valahonnan, egy úton érkezett, amelynek a végén velünk szándékozott találkozni. Az úton különféle megpróbáltatások érték, volt szent és volt bűnös is, aki mindkét esetben darabokra hullott, és közben megfogadta, hogy nem akar többé játszani, mert gyenge, és a szíve tele van félelemmel. Mindazonáltal valaki körbe ér és visszatér, és ez Ildikót megnyugtatja. 

Rácz Gergő: Állj mellém

szöveg: Geszti Péter

Gergő nincs könnyű helyzetben. Kiderült számára, hogy a Földre nem angyalként érkezett, és nem hozott magával sem régi, sem új csodákat, hogy azokat szerelme rendelkezésére bocsáthassa. Ez nyomasztja kicsit, mégsem csügged, mert arra azért alkalmasnak érzi magát, hogy lángra gyújtson valamit szerelme bánatának égboltján. Mindezt a célból teszi, hogy a szerelme csillaga felragyogjon és átadhassa neki ölelését, ha ő azt megengedi. 

Pál Dénes- Agárdi Szilvia: Szíveddel láss

(Szabó Zé , Molnár Tamás)

Dénes és Szilvia nem mindennapi kalandra hívja a hallgatóságot. Ha valami bánt minket, ha valami fáj, ha a fény megsebez, akkor nem kell mást tennünk, mint kiáltani és kivárni, míg a jéghideg szív kitavaszodik. Ehhez elengedhetetlen, hogy kitárjuk ablakunkat és beengedjük Dénest és Szilviát, akik a fény társaságában érkeznek majd az ingatlanba. Ne gondoljunk azonban holmi villámlátogatásra, mert Dénes, Szilvia és a fény százezer évig maradnak majd velünk, és a vendégség ideje alatt köddé váló, hol jeges, hol tüzes zűrzavarban összeérnek majd a lelkek, és a félelem helyett a vágy és a mindent látó szív segítségével indulhatunk majd az álmok után. 

Radics Gigi: Úgy fáj

(Kelemen Huba, Jack D. Elliot és Jánosi)

Gigi nagyon régóta várt már arra, hogy egy szív nyisson rá. A keringési rendszer központi szervével történt megrázóan véres találkozás végtelenül felkavarta ezen a délutánon, aminek következtében az ő szíve is egészen máshogyan kezdett el verni. A komplikációk azonban még korántsem értek véget itt, mert a távolban megjelent egy szivárvány, és ezzel egy időben Gigi lelkének partjait ismeretlen erősségű hurrikán érte el. Valahogy ilyet nem érzett még korábban.

Vastag Tamás: Holnaptól

szöveg: Szente Vajk

Tamás feje fölött sötét fellegek gyülekeznek. Az érzései eltévedtek, nem egy szó kettétört, a vágyak túlhajszolták magukat, és mindent elborít az önzés. Tamás attól tart, hogy ez így nem jó. Ekkor észreveszi, hogy nézi őt az ég, aki azonban nem kérdez, és nem vágja kupán, pusztán emlékezteti arra, hogy érdemes volna magába szállnia. Tamás elhatározza, hogy holnaptól máshogyan lélegzik majd, és vásárol magának egy szinonimaszótárt, hogy ezek segítségével terelje sorsát és életét kedvezőbb irányba.

Byealex: Kedvesem

szöveg: Márta Alex

Byealexnek kedvese van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja