szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minél értelmesebb valaki, annál hülyébb máskülönben. Ez így igazságos.

Ma már minden egyszerű ember tudja Magyarországon, hogy a nemzeti együttműködés rendszere azt jelenti: minél inkább együttműködsz, annál több pénzt veszítesz. Így hálálják meg. Csendben tűrsz? Növelik a sarcod. Leülsz velük egyeztetni? Megduplázzák a sarcod. Hajlandó vagy elvtelen kompromisszumokra a megegyezés érdekében? Még meg is aláznak.

Ezt mindenki látja. Kivéve az okosok, akik ezért kapják a fizetésüket. Mint például a gyógyszergyártók, az energetikai vállalatok, valamint a távközlési cégek irányítói. Vagy a hallgatói érdekképviseltek és a pedagógus-szakszervezetek tárgyalói. Vagy a bankok zseniális vezetői. Utóbbiak mentek a legmesszebb az együttműködésben. Ezért őket is szívatták meg a legjobban. Eddig.

Mert most a tudomány jön, és van-e annál nagyobb öröm, mint amikor az ember azokat verheti át, akik az eszükre büszkék? Az ELTE vezetését máris elbódította a pávatánc, bejött húszadszorra is. Ha mindenki hülye, minek változtatni a taktikán? Még szórványos ellenállás sem várható. „Nem jó a megszorítás, de megoldjuk. Sajnáljuk, hogy el kell küldenünk tanárokat, de az oktatás színvonala nem fog csökkeni. Alkalmazkodunk a helyzethez, a hallgatókat nem éri kár. Volt már ilyen máskor is” – nagyjából ez az egyetem álláspontja.

Ez olyan, mint "dugj meg"-feliratú pólóval bemenni a kiéhezett idegenlégiósok közé.

Ebből a kincstári szövegből ugyanis a kormány csak annyit ért, hogy nincs nagy dráma, tekerhet néhányat a présen. Fog is. Még azt sem kell hallgatnia közben, hogy ezzel tönkreteszi az ELTE-t. Sőt. „Felelős egyetemi ember a többi kolléga, az intézmény, a továbbtanulók, no meg az igazság kedvéért nem teheti meg, hogy jól hangzó média-megnyilvánulásokért cserébe leminősítse a tovább dolgozó műhelyeket, egyetemet” – mondja a rektorhelyettes, mintha váratlan természeti csapás után kellene megnyugtatnia a riadt lakosságot. Ha nem minősíti le az egyetemet a megszorítás, akkor miért ne spóroljunk rajtuk még többet? – kérdezi erre a kormány, amely a természeti csapásoktól eltérően elvben visszavonulót is fújhatna. De minek? Ha a kirúgott tanárokat ingyen is lehet foglakoztatni, ahogy eme rítust a rektor örömmel bejelentette, akkor miért ne folytatnák a megszorítást?

Ennyire alapjaiban elkúrt kommunikációval tényleg ritkán találkozni. Ez még a bankvezérek produkcióján is túltesz. A szívatás sem lesz kisebb. A kormány taktikája amúgy nem túl rafinált, az a célja, hogy egyetem–oktatók konfliktusként jelenjen meg a megszorítás. Mert a kormány nem szorít meg, ugye, hanem pénzt ad, a felsőoktatás még soha nem kapott ennyit, a kirúgás egyetemen belüli ügy, amihez semmi közük. Autonómia van (muhaha1).

A taktika sikeres, az ELTE vezetése a beígért többletpénzt (muhaha2) bevette, ezért az egyetem–kormány konfliktust nem vállalja, holott az lenne az egyetlen esély, hogy az elbocsátások további köreit megússzák. Persze az is lehet, hogy nem a beígért pénz miatt ennyire engedelmesek, hiszen ily mértékben még a szellem emberei sem lehetnek csacsik, mert ha ily mértékben lennének csacsik, akkor még akár az is előfordulhatna, hogy a szemük láttára komplett náci nevelde jön létre az intézmény falain belül, miközben ők megmondták érthetően, hogy a politikának ott nincs helye, és erre az összes jobbikos diákvezető egyetértően bólogatott, tehát nem a korlátoltság a hallgatásuk oka, csupán be vannak szarva. De nagyon. Ez egyébként nem mindig volt így, az elmúltnyolcévben a legkisebb fityfasz sérelem miatt úgy jajveszékeltek a rektorok, mint a szerepüket kissé túljátszó siratóasszonyok. Hát most lekeverték alóluk a hangot.

A bölcsészkaron is csak tátognak, ami valóban nem kimondottan jól hangzó média-megnyilvánulás.

Viszont a maguk részéről lezártak egy régi tudományfilozófiai vitát. Ami arról szólt, hogy tudomány-e a bölcsészettudomány. Az volt a vád, hogy nem, mert az eredményei nem objektívek és a teljesítményei nem megkérdőjelezhetetlenek. Na most, milyen szempontok szerint válogatnak a munkatársak között az élet olyan területein, ahol az eredmények objektívek és a teljesítmények megkérdőjelezhetetlenek? Természetesen nem a hajszín, a mellméret vagy éppen az életkor alapján. Hisz, ott vannak az objektív és megkérdőjelezhetetlen minőségi kritériumok. Fel sem merülne más szempont alkalmazása. Vannak a jók, a jobbak és a legjobbak, közülük nyilván a legkevésbé jókat küldik el, ha muszáj választani.

Az ELTE döntése felér egy tudománytörténeti beismeréssel: nálunk az egyetlen objektív és megkérdőjelezhetetlen kritérium, amely alapján válogatni tudunk, az életkor. Diszciplínánkra az jellemző, hogy a tudományos és oktatói munka minősége nem, csak a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő hossza mérhető. A szakszervezeti logika is logika, és a logika az olyan tudományos izé.

Nem baj, hamarosan jön a kancellár, neki majd lesznek más megfontolásai is. Objektívek és megkérdőjelezhetetlenek. És politikamentesek (muhaha3).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!