szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök korát megelőzve már régen felismerte, mekkora veszély az egyházakra a politika ölelése. Sajnos ma még kevesebben értik.

Koronás keresztespókok párzása
©
Hűsítő kötésként nyújtjuk át a sebeiket takargató és nyalogató magyar történelmi egyházaknak Orbán Viktor kivételesen lényeglátó szavait. Ha esetleg később mégis szándékukban áll elgondolkodni azon, hogyan veszíthettek tíz év alatt milliókat a nyájból, figyelmezzenek a miniszterelnök gondolataira. Különös tekintettel a későbbi teendőkre. Orbán üzenete egyben magyarázat lehet akkor is, amikor hüppögve szaladnak anyuci szoknyájához, mert csúnyát mondtak rájuk.

"Az MDF-kormány kétségbeesett igyekezete, hogy ideológiai gyámkodás alá vonjon mindenkit, nem más, mint annak beismerése, hogy a XX. század végi modern társadalomtól idegen az a gondolatvilág, amellyel kéretlenül boldogítani akarják a nemzetet. Ebből fakad ideges és agresszív türelmetlenségük is.

Ma már világosan látszik, hogy az MDF-kormány a társadalommal szemben keres politikai szövetségest az egyházakban. Szomorúan tapasztaljuk nap mint nap, hogy nem minden egyházi vezető ismeri fel azt a veszélyt, hogy az MDF ölelése halálos lehet az egyházakra.

Az egyházak ugyanis csak akkor fogják betölteni azt a pozíciót, amely egy modern társadalomban megilleti őket, ha megőrzik és visszanyerik autonómiájukat. Amennyiben a politikai élet szereplői közül egyeseket ellenségnek, másokat meg szövetségesnek minősítenek, maguk is politikai szereplővé válnak. Márpedig, ha valaki erre a porondra lép, akkor rá is érvényesek lesznek a politika gyakorta kegyetlen törvényei. Ezért mondjuk azt, hogy hibát követnek el, ha azok szolgálatába szegődnek, akik ideológiai átnevelőtábort akarnak csinálni Magyarországból."

(Orbán Viktor a Fidesz pécsi kongresszusán, 1992)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!