szerző:
Gomperz Tamás

A XV. kerületben nyert az ellenzéki jelölt, így elérte, hogy újradobhat, egészen addig, amíg nem a Fidesz győz.

Kötényem is honnan volna,

Ha egész világ Fidesz volna.

 

Mindenhol jó, de a legjobb a Fidesznek. Nem is akarhatnának ennél jobbat. Az egyre fogyatkozó társadalmi támogatottság ellenére választásról választásra tönkrenyerik magukat, és még azzal sem kell számolniuk, hogy valaki komolyan megkérdőjelezi a demokratikus felhatalmazásukat.

Ez persze nem megy magától. A mutatványhoz két dologra van szükség, már a gátlástalanságon túl: a választási rendszer menetrendszerű torzítására, ami folyamatosan csökkenő szavazatszám mellett is hozza a régi eredményt, valamint az ellenzékre, a Fidesz régi hűséges társára, nélküle a demokratikus smink gyorsabban kopna le, mint Rogán képviselőről az adóellenőr.

Tehát, itt vagyunk megint, az egész ország narancssárga, legfeljebb néhány (nem túl fontos) körzetet szerzett meg az ellenzék, pont annyit, amennyi elengedhetetlen ahhoz, hogy ne kelljen magyarázkodni demokráciailag (köszönjük, ellenzék), szóval a helyzet ideális. Gondolnánk mi. De mi nem vagyunk a Fidesz, nem is olyan jó nekünk. Hogy ilyen tökéletes leosztás mellett, miért van szükségük arra, hogy új választást kényszerítsenek ki ott, ahol véletlenül az ellenzék jelöltje nyert, erre a kérdésre tudományos módszerekkel nyilván nem lehet válaszolni.

Valószínűleg az a magyarázat a jelenségre, hogy olyanok ők, mint a vérfarkasok, akik bármennyire rendes emberek amúgy, ha jön a telihold, átváltoznak szörnyeteggé. Hát még, ha nem is rendes emberek amúgy. Zsákmány. Vérszag. Éji vad. Pont. Akinek nem tetszik, kinyalhatja a demokráciánkat.

Azt mondják, hogy azért kell megismételni a szavazást, mert az adott körzetben az ellenzéki jelölt a szórólapjain a többi ellenzéki pártot is feltüntette támogatóként, holott őt hivatalosan csak egy párt indította. Ez lenne a csalás a fideszes alapszervezet választási bizottság szerint. Ehhez képest az ő plakátjaikon fordítva történt, a felirat úgy szólt, hogy „Csak a Fidesz”, de jött vele a KDNP is. Az más.

A mi kis szertelen ellenzékünket nyilván ez a történet sem ingatja meg abban az erős hitében, hogy azt a kormányt, amelyik egy ezredrangú körzetecskét sem enged át, le lehet váltani a saját rendszerén belül. Sőt, állítólag a szocialista delegált is megszavazta, hogy ismételjék meg a választást a 15. kerületben. Ezért jó Fidesznek lenni. Minek neki barátok, amikor ilyenek az ellenségei. Ha már csak egyetlen szavazójuk marad, azzal is meg lesz a kétharmad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van-e érdekesebb Harry herceg szakállánál?

Van-e érdekesebb Harry herceg szakállánál?

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hős utcai razzia: 14 embert vettek őrizetbe

Hős utcai razzia: 14 embert vettek őrizetbe

Bajnai 7 tézise a gazdaságról a HVG-ben

Bajnai 7 tézise a gazdaságról a HVG-ben

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak