Tetszett a cikk?

A pártállam idején kiherélt magyar szakszervezeti mozgalom egyelőre nem talál magára. Az elbocsátás réme damokleszi kardként függ a szervezkedő alkalmazottak és munkások feje fölött. A multik tapasztalják, hogy az érdekvédelem idegen nem egy hazai állami cégtől is.

Kóka János az esztergomi ünnepségen
© hvg.hu
Ma beszólok a Suzukinak!” – a bulvárlapok akár ilyen címet is adhattak volna a japán autóóriás helyi ünnepségét bojkottáló kormányfő nyilatkozatát ismertető tudósításaiknak, A viszály almája az volt, hogy a Suzuki menedzsmentje tiltja a cég területén belül a szakszervezet működését, a megalakult érdekvédelmi szervezet elnökének pedig felmondott.

Egy ilyen látványos konfliktust mindenki a maga szájíze szerint értelmezhet. Az MSZP, különösen a mostanában alulreprezentált balos, szindikalista csoport, ujjong, hogy Gyurcsány kiáll a dolgozók jogaiért. A Fidesz szerint ez pótcselekvés, az ügy pedig alátámasztja meggyőződésüket, miszerint az országban tombol a vadkapitalizmus. A koalíciós partner a miniszterelnöki populizmus újabb bizonyítékát véli felfedezni a dologban (Gyurcsány Ferenc álláspontjának legalábbis indirekt bírálata olvasható ki abból, hogy minisztere, Kóka János juszt is leutazott Esztergomba.)

Nehéz a kulisszák mögé és a felszín alá belátni. Kétségtelen, a dolgozók szervezkedése alkotmányos juss, amit ha csorbítanak, kötelező fellépni ellene, bárki legyen is a tettes. Nem lenne helyes ugyanakkor egy külföldi vállalat etikátlan, normasértő döntése miatt “a” multikat elkaszálni. Erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Amellett nem biztos, hogy kizárólag a cég ludas ebben. A tőke alkalmazkodik a lokális viszonyokhoz, idomul a helyi mentalitáshoz. Nálunk pedig a komoly érdekvédelemnek nincsenek a jelenbe nyúló tradíciói, hála a szakszervezeteket díszletté züllesztő pártállamnak. Az erre hajlamos nagytőkés ott tesz ilyet, ahol tudja, hogy büntetlenül megteheti. Ez pedig a helyi kormányzat bűne és felelőssége.

A fenti affért persze nem intézhetjük el ennyivel. Multikulturális dimenzióban ugyanis szintén értelmezhető az eset. A keleti civilizáció értékrendje ütközik itt a nyugati felfogással. Nem véletlen , hogy a mamutcégek annyira kedvelik a Távol-Keletet. A hangyaszorgalomra, kollektív erőfeszítésekre bazírozó ázsiai vállalatirányítási modell piaci szempontból (legalábbis rövidtávon) kétségtelenül jó eredményekkel kecsegtet. De ez a típus a dolgozókra közösségi normákat kényszerít rá, mi több, előírja, hogy érzelmileg, illetve magánéletük során is azonosuljanak a céggel. És nemigen tűri a “sorból való kipofázást”, a parciális munkásérdek képviseletét. Az individualista európai kultúrától ez meglehetősen idegen.

A 19. század végétől Japánban létrejöttek hatalmas vállalat-konglomerátumok, a „zaibacuk”, majd utódjaiként, a II. világháború után Ázsia-szerte óriáscégek, kereskedőházak alakultak. E cégeknek saját himnuszaik, indulóik vannak, a dolgozóktól megkövetelik, hogy a munkaidőn kívüli vállalati rendezvényeken aktívan és lelkesen vegyenek részt, tehát az érzelmi kondicionálódást. A preferált ázsiai értékekre frappáns jelmondat utal, amely egykor a szingapúri egyetem rektorának irodájában volt olvasható: “egy gramm lojalitás többet ér, mint egy kiló ész.” Ez a cégfilozófia, megspékelve régiónk antidemokratikus örökségével, okozhat nem kevés problémát.

De hogy ne csak a Felkelő Nap cégeit említsük, bizony a hazai tulajdonú vállalatok többsége sem örül, ha a melós sokat járatja a pofáját, és tetejébe sztrájkot is akar szervezni. Mellesleg, ahol van szakszervezet, - állami vállalatoknál - többnyire ott sem lehet észrevenni működését. A kormányfő nyugodtan bojkottálhatná egyik-másik állami cég rendezvényeit is. A távol-keleti mamutok pedig akkor fognak változtatni szemléletükön, ha azt látják: nálunk, magyaroknál komolyan veszik az érdekvédelmet. A ház ura úgy várhatja el, hogy látogatói ne köpködjenek, ha ő sem sercint a padlóra. Példamutatás és nem hangzatos frázisgyűjtemény állíthatja meg a dolgozó semmibevételét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

Lehetséges, hogy mégsem lesz Budapesten Eb-meccs

Lehetséges, hogy mégsem lesz Budapesten Eb-meccs