Pelle János
Pelle János

Gábor Róbert (91) Peyer Károly híveként aktívan részt vett az antifasiszta ellenállási mozgalomban, majd fellépett a kommunistákkal szemben is. 1947-ben szökött nyugatra, néhány hónappal később, távollétében halálra ítélték. 1949 óta az USA-ban él. A nyolcvanas évek végén jött először haza, és mint az AFL-CIO amerikai szakszervezeti mozgalom megbízottja, segítette a független magyar szakszervezetek megalakulását.

hvg.hu:  Ön 1939-ben, húsz évesen csatlakozott a szociáldemokrata párthoz. Hogyan került a Szabadság Rádióhoz?

Gábor Róbert:. Bejártam a Conti utcai pártközpontba, ott ismerkedtem meg Peyer Károllyal. Ekkor nagyon nehéz idők jártak, egészen 1944. március 19-ig, a német megszállásig a szocdem párt legálisan működhetett. 1942-ben Kállay Miklós miniszterelnök és Peyer titokban megegyezett arról, hogy elindítanak egy titkos rádiót a kiugrási politika támogatására, illetve a brit és az amerikai közvélemény tájékoztatására.

Gábor Róbert
©

Ez volt a rövidhullámon sugárzó Magyar Szabadság Rádió, mely Ujszászy Istvánnak, a VKF 2 osztály, majd az Államvédelmi Központ vezetőjének tudtával, és Kádár Gyula ezredesnek, a VKF-6 parancsnokának támogatásával Budafokon működött. Vezetője Makkai János képviselő volt, a második zsidótörvény beterjesztője, aki azonban ekkorra már németellenessé vált. Helyettese, aki a rádiót érdemben vezette, Pisky-Schmidt Frigyes, Peyer közeli munkatársa volt. A rádiónak Pisky megbízásából dolgoztam. Kommentárokat írtam, amelyeket Székely Beáta bemondónő olvasott fel. De dolgoztam a Népszavának is, álnéven.

hvg.hu: Kaptak valami visszajelzést arról, hogy mennyien hallgatták a Magyar Szabadság Rádiót?

G.R.: Nehéz volt felmérni a hatását, de úgy tudtuk, idehaza is sokan hallgatták. Hírt adtunk a háború állásáról, a munkaszolgálatosok sorsáról. A rádió egyébként a német megszállásig működött. Akkor eltüntettük az adóberendezést, a németek keresték, de nem találták meg. Sajnos a vidéki zsidók deportálásáról a rádióban már nem tudtunk hírt adni.  De röplapot kiadtunk, tiltakoztunk a szörnyűségek ellen.

hvg.hu: 1944 tavaszán ellenállási csoporttá alakult a rádiót működtető csoport, és ebben ön is részt vett. Hogyan úszta meg a letartóztatást?

G.R.: A csoportot Stollár Béla főhadnagy vezette, székhelye a Klotild utcában volt, amely ma az ő nevét viseli. Szálasi államcsínye után kisebb fegyveres akciókat hajtottunk végre a nyilasok ellen, plakátokat is ragasztottunk. 1944 karácsonyán ütöttek rajta a csoporton, kis híján otthagytam a fogam. Pisky-Schmidt Frigyes megmenekült: látta a nyilas kordont, és már nem ment be a lakásba. Nekem az volt a szerencsém, hogy nem aludtam velük, a Szemere utcában volt egy szobám. 1945. január 15-én bombatalálat érte a házat, úgy menekültem ki hajnalban az égő házból.

hvg.hu: 1945 május elején Peyer Károly hazajött Mauthausenből, a deportálásból, de Magyarországon egy megosztott szociáldemokrata pártot talált. Hogyan szalámizták le a pártot a kommunisták?

G.R.: Akkorra már a baloldal átvette a hatalmat az SZDP-ben. De létezett a párton belüli centrum és a jobboldal is. Akkoriban Kéthly Anna és köre a centrumnak számított, a jobboldal vezető figurája pedig Szélig Imre volt. Peyer, amikor hazatért, még a vezetőség tagjának számított, de augusztusban, az első választáson már leváltották tisztségéből, mivel ebben az ügyben a baloldal egyetértett a centrummal. 1945 szeptemberében a helyhatósági választásokon a szociáldemokraták a kommunistákkal együtt indultak, de vereséget szenvedtek, mert a kisgazdák a fővárosban is taroltak.

Peyer, Valentini, Györki nem voltak hajlandók közös listán indulni a kommunistákkal. Ők és még néhányan ellenezték az összefogást az MKP-vel, és írtak erről egy memorandumot, amit aztán 1946. december 8-án hoztak nyilvánosságra. Bár a pártvezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a memorandumról, a centrumnak is ez lett az álláspontja. Ekkortól kezdve a baloldal, a kommunisták támogatásával már a centrum kiszorítására is törekedett: a fontosabb tisztségekbe Szakasits Árpád, Marosán György és Schiffer Pál embereit rakták.

hvg.hu: Hogyan jutott ki külföldre? Valóban magával vitte az ÁVO munkatársak listáját, ahogy akkoriban rebesgették?

G.R.: Erre az utóbbi kérdésre nem áll módomban válaszolni. Tény, hogy a kommunisták szemében, jobboldali szocdemként, veszélyes elem lettem, társaimmal együtt a politikai rendőrség célkeresztjébe kerültünk. Peyer már látta, hogy a kommunista hatalomátvétel elkerülhetetlen, és úgy döntött, próbáljuk meg informálni a nyugati szövetségeseket a magyarországi demokrácia elfojtásáról. Azzal bízott meg, hogy Piskyvel együtt szökjünk át a határon, és informáljuk a nyugati szocdem pártokat. 1947 szeptemberében hagytuk el az országot. Peyert már korábban kizárták az SZDP-ből, és a 47-es kékcédulás választásokon a Magyar Radikális Párt képviselőjeként szerzett mandátumot. Amikor ettől is megfosztották, novemberben követett bennünket.

Ludas Matyi karikatúra a szocdem párt szétveréséről - 1948 február
©

1948. február 16-án a Népbíróság Peyert nyolc év fegyházra ítélte, engem pedig kötél általi halálra.

hvg.hu: Mindenestre különös, hogy a legszigorúbb büntetést kapta, miközben másokat „csak” életfogytiglanra vagy hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Ezután mi történt?

G.R.: Egy darabig Párizsban éltem, majd 1949 végén az Egyesült Államokban telepedtem le, az akkor megalakult Szabad Európa Bizottság kutatóközpontjában dolgoztam 1959-ig. Kovács Imre, Juhász Vilmos és Csicsery-Rónay István voltak a munkatársaim, de kapcsolatban voltam Nagy Ferenc volt miniszterelnökkel, Pfeiffer Zoltánnal, Varga Bélával, Barankovics Istvánnal, Auer Pállal és másokkal is. Később az AFL-CIO szakszervezeti szövetség alkalmazott. Amikor változott a helyzet Kelet-Európában, a szövetség aktív támogatást nyújtott az ottani demokratikus erőknek. Forgách Pál, a TDDSZ elnöke 1989-ben megkeresett bennünket, attól kezdve segítettük a független magyar szakszervezetek, illetve a Liga megalakulását is.

hvg.hu: Mi a véleménye a jelenlegi magyarországi fejleményekről?

G.R.: Nyilvánvaló volt, hogy az 1989-90-ben kialakult politikai szerkezeten, amelybe még a kommunisták visszatérése ellen építettek be garanciákat, változtatni kell. Bízom benne, hogy a szükséges rendszerkorrekció után Magyarország visszatér a kiegyensúlyozottabb erőviszonyokon alapuló parlamenthez.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk