Megnyitották az 1943 óta lezárt brit szellemfalut

Megnyitották az 1943 óta lezárt brit szellemfalut

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megnyitották a civilek előtt szilveszterkor azt a nagy-britanniai szellemfalut, amelyből még 1943-ban költöztették ki a lakókat - tette közzé a Daily Mail, amely fotósorozatot is közöl az év nagy részében a külvilág elől elzárt faluról. A települést egyébként a honvédelmi minisztérium használja, itt képzik ki a katonákat.

Virrasztást tarthattak újév alkalmából a civil látogatók abban a 700 éves templomban, amely a brit honvédelmi minisztérium felügyelete alatt lévő délnyugat-angliai faluban, Imberben áll - írta a Daily Mail, amely szerint idén is kivételes alkalom volt, hogy a honvédelmi tárca civileket is beengedett az év nagyobbik részében hermetikusan lezárt szellemfaluba.

A lap szerint évente csak egyetlen alkalommal, a karácsonyi és újévi ünnepek alatt látogatható a falu, de akkor is csak korlátozott létszámban.

A település 1943 óta lakatlan, akkor azért költöztették ki az itt élőket, hogy a brit hadsereg gyakorlóterepet biztosítson az 1944. június 6-i normandiai partaszállásra készülő amerikai katonáknak. A faluban élőknek azt mondták, hat hónap múlva visszatérhetnek, de a településre kiürítése óta tilos beköltözni. Nem is él itt senki, üresen kong az iskola, a pub, és a lakóházak is.

©

A hadsereg jóval a II. világháború előtt elkezdte felvásárolni a falu körül fekvő területeket, ahol katonai támaszpontot alakítottak ki. A háború után sem változott a település profilja, továbbra is katonákat képeztek itt ki, főképp azokat, akik Észak-Írországban szolgáltak.