Az orosz parlament felsőháza, a szövetségi tanács is ratifikálta szerdán a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai szerződést. Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint Bush és Putyin június 1-i szentpétervári találkozójukon cserélik ki a dokumentumokat.

Az amerikai szenátus már februárban ratifikálta szerződést, a duma viszont az iraki háború miatt "nyugodtabb időkre" halasztotta a szerződés elfogadását. A szenátorok zárt ülésen tárgyalták az előterjesztést, és 140 igen, 5 nem, illetve 2 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá.
A szerződést az alsóház, az állami duma május 14-én fogadta el, akkor a támogatottság aránya sokkal rosszabb volt: 294 képviselő igennel, 134 nemmel szavazott. A kommunista párt korábban közölte, hogy nem hagyják jóvá a megállapodást: Gennagyij Zjuganov pártelnök szerint ugyanis az erőegyensúly már régen felborult Moszkva és Washington között, az orosz biztonsági rendszer pedig romokban hever. Igor Ivanov akkor köszönetet mondott a dumának a gyors ratifikációért, Szergej Ivanov védelmi miniszter pedig úgy nyilatkozott, hogy a szerződés életbe lépése elősegíti az orosz nukleáris erő modernizációját is. Hasonlóan vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki a parlamenti frakcióvezetőkkel találkozva szorgalmazta "a nemzetközi stabilitás fontos garanciájának számító megállapodás" mielőbbi jóváhagyását.
A tavaly májusban Putyin és Bush által aláírt szerződés értelmében a két atomhatalom 2012. december 31-ig a jelenlegi szint harmadára, 1700-2200 darabra csökkenti hadászati nukleáris rakétatöltetei számát. Ennek ütemezése Moszkva, illetve Washington hatáskörébe tartozik. A leszerelt rakétákat nem kötelező megsemmisíteni, hanem – az amerikai elképzeléseknek megfelelően – "nukleáris tartalék" képezhető belőlük. A hadászati támadó fegyverek csökkentését egyoldalú lépésként jelentette be Bush 2001-ben, amihez hamarosan Putyin is csatlakozott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak