Tetszett a cikk?

Az orosz parlament felsőháza, a szövetségi tanács is ratifikálta szerdán a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai szerződést. Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint Bush és Putyin június 1-i szentpétervári találkozójukon cserélik ki a dokumentumokat.

Az amerikai szenátus már februárban ratifikálta szerződést, a duma viszont az iraki háború miatt "nyugodtabb időkre" halasztotta a szerződés elfogadását. A szenátorok zárt ülésen tárgyalták az előterjesztést, és 140 igen, 5 nem, illetve 2 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá.
A szerződést az alsóház, az állami duma május 14-én fogadta el, akkor a támogatottság aránya sokkal rosszabb volt: 294 képviselő igennel, 134 nemmel szavazott. A kommunista párt korábban közölte, hogy nem hagyják jóvá a megállapodást: Gennagyij Zjuganov pártelnök szerint ugyanis az erőegyensúly már régen felborult Moszkva és Washington között, az orosz biztonsági rendszer pedig romokban hever. Igor Ivanov akkor köszönetet mondott a dumának a gyors ratifikációért, Szergej Ivanov védelmi miniszter pedig úgy nyilatkozott, hogy a szerződés életbe lépése elősegíti az orosz nukleáris erő modernizációját is. Hasonlóan vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki a parlamenti frakcióvezetőkkel találkozva szorgalmazta "a nemzetközi stabilitás fontos garanciájának számító megállapodás" mielőbbi jóváhagyását.
A tavaly májusban Putyin és Bush által aláírt szerződés értelmében a két atomhatalom 2012. december 31-ig a jelenlegi szint harmadára, 1700-2200 darabra csökkenti hadászati nukleáris rakétatöltetei számát. Ennek ütemezése Moszkva, illetve Washington hatáskörébe tartozik. A leszerelt rakétákat nem kötelező megsemmisíteni, hanem – az amerikai elképzeléseknek megfelelően – "nukleáris tartalék" képezhető belőlük. A hadászati támadó fegyverek csökkentését egyoldalú lépésként jelentette be Bush 2001-ben, amihez hamarosan Putyin is csatlakozott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!