szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az RMDSZ nem a Fidesszel akar versenyezni a Romániában sorra kerülő európai parlamenti választáson, hanem a román pártokkal - jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy aki ma az RMDSZ-szel szemben független magyar jelöltet támogat Romániában, a "legtöbb amit elérhet az az, hogy Romániából nem lesz magyar képviselő Brüsszelben".
 
Az RMDSZ elnöke súlyos hibának nevezte, hogy a magyarországi pártok közül a Fidesz bejelentette: tevékenyen támogatni fogja a független jelöltként induló Tőkés László református püspök választási kampányát.
 
Markó Béla elmondta, hogy a Romániában november 25-re kiírt európai parlamenti választásoknak a romániai magyarság nem egységesen vág neki: a romániai magyar közösség egyik jelentős személyisége, Tőkés László református püspök független jelöltként indul, amit az RMDSZ kudarcaként is értékelt.
 
Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a "választási matematika" is az egység kényszerét igazolja. Emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi, a 2004-es törvényhozási választásokon az RMDSZ a leadott szavazatok 6,2 százalékát szerezte meg. A romániai választási törvény szerint a bejutási küszöb egy szervezet esetében 5 százalék, a független jelöltnek pedig 2,9 százalék az európai választáson is.
 
Ha az RMDSZ a korábbi választásokon "megszokott" 6 százalék körüli eredményét hozza, akkor két jelöltje bejut a Romániát képviselő 35 európai parlamenti képviselő közé. Ezt valós lehetőségnek nevezte, azt viszont már lehetetlennek, hogy az RMDSZ és a független jelölt egyaránt átlépjen a küszöbön, azaz megszerezzék a szavazatok nyolc százalékát.
 
"Ezért nagyon rossz döntés és hiba, hogy a Fidesz tevékenyen támogatja Tőkés László püspököt" - mondta Markó Béla, aki úgy vélte, ha a legnagyobb magyar ellenzéki párt valóban segíteni akarta volna az erdélyi magyarságot, akkor arról kellett volna meggyőznie a református püspököt, hogy fogadja el az RMDSZ ajánlatát: a biztos bejutónak számító helyek egyikét az RMDSZ listáján.
 
Markó Béla felhívta a figyelmet arra is, hogy a térségben erősödik a nacionalizmus és a magyarellenesség. Ennek példájaként említette, hogy a szlovák parlament megerősítette a Benes-dekrétumok érvényességét. Figyelmeztetett arra is, hogy Romániában sem a legjobb a magyar-román viszony.
 
Mindezek fényében tette fel a kérdést: ki vállalja Magyarországon annak felelősségét, hogy a romániai magyarság esetleg nem tud képviselőt küldeni Brüsszelbe. Mit tud tenni a magyarországi politika a határon túl magyarokért, ha a Benes-dekrétumok ügyében egyértelműen kiderült, egy ilyen súlyú, a határon túli magyarokat érintő kérdésben még befolyásolni sem képes a döntést, nemhogy megváltoztatni.
 
Elmondta, hogy az RMDSZ listáján indított első három jelölttel együtt szerdán Brüsszelben az Európai Néppárt (EPP) vezetőivel találkozik. Hangsúlyozta, elégtétellel hallotta az EPP szóvivőjét, aki Orbán Viktor Nagyváradon tett kijelentésével ellentétben azt erősítette meg, hogy az EPP természetesen a tagpártjait támogatja. "Mi nem azért megyünk Brüsszelbe, hogy a Fideszt kormozzuk, de természetesen szó lesz a támogatás kérdéséről is" - mondta.
 
"A romániai magyarság előbb-utóbb el fog jutni az egyesült Európába, de az nagy baj lenne, ha ez most nem sikerülne, s ha az elkövetkező két évben nem lenne ott " - fogalmazott Markó Bála a távirati irodának nyilatkozva. Hangsúlyozta, ebben az időben nagyon sok jelentős Romániával kapcsolatos kérdés fog eldőlni Brüsszelben: fejlesztési, beruházási kérdések, és az RMDSZ vezetői pontosan látják, mennyire fontos lenne az erdélyi magyarság szempontjából, hogy ezeknek a döntéseknek a meghozatalában képviselőik jelen legyenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Markó: történelmi botlás, hogy Orbán beavatkozik politikánkba

Akár történelmi botlásnak is nevezhető, hogy Orbán Viktor és pártja nyíltan beavatkozik az erdélyi magyar politikába, Tőkés László egyéni jelöltségét támogatva a romániai európai parlamenti választási kampányban - mondta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Navalnij véget vetett az éhségsztrájknak

Navalnij véget vetett az éhségsztrájknak

240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

240 millióból készülnek a vadászati világkiállítás szobrai és az agancskapu

Karácsony: Szabadnap jár az oltás után a fővárosi cégeknél

Karácsony: Szabadnap jár az oltás után a fővárosi cégeknél