Az al-Kaida lehetett az isztambuli agresszor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveres támadás érte szerda délelőtt Isztambulban az amerikai konzulátust; három fegyveres és három rendőr meghalt. A rendőrség gyanúja szerint a merénylet mögött az al-Kaida terrorszervezet áll.

A város kormányzója terrortámadásnak minősítette a történteket. Az amerikai nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a konzulátus alkalmazottai közül senki sem sérült meg a főbejárat közelében kitört lövöldözésben. „Együttműködünk a rendőrséggel és meghozzuk a szükséges intézkedéseket” – fűzte hozzá.

Egy rendőrségi tisztviselő az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a képviselet ellen intézett támadás mögött az al-Kaida terrorszervezet áll.

Az Európai Bizottság határozottan elítélte a merényletet.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a törökországi amerikai külképviseletek körül. „A rendőrség hatékonyan és gyorsan reagált az Egyesült Államok egyik diplomáciai képviseletét ért terrortámadásra” – jelentette ki Ross Wilson nagykövet, egyúttal kiemelte Washington és Ankara összefogását a terrorizmus elleni harcban.

Szemtanúk szerint négy fegyveres támadó érkezett egy fehér gépkocsin az Isztambul európai oldalán, Istinye kerületben lévő képviselethez. Hárman kiugrottak az autóból és tüzet nyitottak a konzulátus előtt posztoló rendőrökre.

A fegyveresek az őrt álló rendőröket vették célba. Egy rendőr a helyszínen életét vesztette, a másik kettő kórházba szállítás után halt bele súlyos sérüléseibe. Egy negyedik rendőr és egy rendőrautó civil sofőrje is megsebesült a hét-nyolc percen át tartó tűzharcban.

Aykut Cengiz Engin isztambuli ügyész arról számolt be, hogy a támadók pisztolyokkal és vadászpuskákkal voltak felfegyverkezve. Besir Atalay belügyminiszter megerősítette a hat halottról szóló bejelentést, és úgy fogalmazott, hogy három terroristával" végeztek, de egyelőre nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy merényletet követtek-e el az amerikai külképviselet ellen. „Ez idő szerint túl korai lenne arról beszélni, hogy mi is volt ez, minden lehetséges irányban nyomozunk” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy azonnal a támadás helyszínére utazik. Televíziós híradások szerint a negyedik támadót keresik a hatóságok. Az érintett térséget a rendőrség hermetikusan lezárta, a körzet felett rendőrségi helikopter köröz.

A CNN-Türk török hírtelevízió úgy tudja: az egyik fegyveresnek szíriai útlevele volt.

Törökországban az utóbbi években számos fegyveres támadást követtek el többek között maoisták, trockisták, kurd szakadárok és iszlám szélsőségesek. A legsúlyosabb merényletet 2003 novemberében Isztambulban hajtották végre, amikor robbantások célpontja volt két zsinagóga, a brit konzulátus és a brit HSBC bank fiókja. A merényletben 63 ember életét vesztette és több százan megsebesültek. A robbantásokért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik sejtjét tették felelőssé a hatóságok.

2007 februárjában az al-Kaida hét feltételezett tagját ítélték életfogytiglani börtönre a terrortámadás miatt. Az elítéltek között volt egy szíriai is, akit a merénylet irányítójának és pénzelőjének tartottak.

A szerdán célba vett amerikai konzulátus kiemelten őrzött, magas falakkal körülvett épületegyüttes, amelyet a 2003-as terrortámadások után adtak át rendeltetésének Isztambulban.