Lemondásra szólították fel az egyik német szakszervezeti vezetőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondásra szólították fel kormánypárti és ellenzéki politikusok szombaton az egyik legtekintélyesebb német szakszervezet vezetőjét.

A konzervatív uniópártok, továbbá a szociáldemokraták, valamint az ellenzéki szabaddemokraták össztüzet zúdítottak az elmúlt napokban a Lufthansa légitársaság elleni sztrájkot szervező ver.di szakszervezet vezetőjére. Frank Bsirske mellett kollégái sem álltak ki, sőt a tagság jelentős része is megorrolt rá, közvetve azt a vádat fogalmazva meg, hogy Bsirske bort iszik, s vizet prédikál.

Kiderült ugyanis, hogy a ver.di vezetője feleségével együtt a Lufthansa ingyen jegyét igénybe véve a csendes-óceáni szigeteken nyaralt akkor, amikor a légitársaság földi személyzete - épp az ő, illetve a szakszervezet felhívására - magasabb béreket követelve, több napra beszüntette a munkát. Bsirske egyébként a fejenként több mint 10 ezer euróba kerülő jegyet azért kaphatta ingyen, mert - mellesleg - a Lufthansa felügyelő bizottságának tagja.

Így előbb szakszervezeti vezetőként a Lufthansa elleni sztrájkfelhívást kiadva, bizottsági tagként a légitársaság költségén - első osztályú, pezsgős és kaviáros ellátásban részesülve - rögtön nyaralni utazott, a munkabeszüntetést pedig helyettesei irányították. Ráadásul szerencséje is volt, mert a sztrájk következtében a legnagyobb német légitársaság több tengerentúli járatát törölni kényszerült ugyan, Bsirske és felesége azonban minden zökkenő nélkül eljutott a célállomásra. 

A konzervatív CDU/CSU, a szociáldemokrata SPD, valamint a liberális FDP több magas rangú politikusa szombaton lemondásra szólította fel a ver.di vezetőjét, a legenyhébben szólva is erkölcstelennek és etikátlannak minősítve azt, amit tett. Az egyik konzervatív politikus szerint Bsirske mottója: "baloldali irányban agitálni, s jobboldali módon élni."

A Lufthansa egyelőre nem foglalt állást, mint ahogy nem nyilatkozott a még mindig külföldön lévő érintett sem. Helyettesei pedig nem voltak hajlandók kommentálni az ügyet.

A sztrájk egyébként pénteken kompromisszummal ért véget. A szakszervezeti tagság jelentős része kevesellte a végül kiharcolt, 7,4 százalékos béremelést, amely elmaradt az eredeti, 9,8 százalékos követeléstől.