A bolíviai rezsim destabilizálása lehetett Rózsa-Floresék célja

Utolsó frissítés:

Nemcsak a rendőrség, de a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is részt vettek azon a házkutatáson, amelyet a Bolíviában lelőtt Eduardo Rózsa-Flores szurdokpüspöki otthonában tartottak szombaton - értesült a hvg.hu. Forrásaink szerint Rózsa-Flores valóban a bolíviai kormány ellen „dolgozhatott”, de csoportjával nem likvidálni akarta az elnököt; célja a rezsim destabilizálása, meggyengítése lehetett.

Úgy tudjuk, a Rózsa-Flores szurdokpüspöki otthonában tartott házkutatás során mindössze hatástalanított fegyvereket, gyakorló kézigránátot, töltényeket, illetve lőpormaradványokat találtak a rendőrök. Információnk szerint a házkutatáson nemcsak a rendőrség, de a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is részt vettek. Rózsa-Flores legutóbb a 2006-os zavargások idején került a rendőrség látókörébe, akkor az ügyben kihallgatták.

A horvát külügyminisztérium a hétvégén arra utasította az ország chilei nagykövetét, hogy kísérje figyelemmel a bolíviai fejleményeket, miután egyes bolíviai tisztségviselők a horvát származású bolíviai üzletembert és ellenzéki vezetőt, Branko Marinkovicot hozták összefüggésbe "a terrorista összeesküvéssel".

Eduardo Rózsa-Flores
© MTI - Földi Imre
A hvg.hu-nak a lelőtt férfi egykori környezetéből azt állítják: Flores a horvát üzletemberek megbízásából tevékenykedhetett Bolíviában, de kizárt, hogy a korábban szívinfarktuson is átesett férfi képes lett volna bármilyen merénylet elkövetésére. Valószínűbbnek tartják, hogy Floresék célja a rezsim destabilizációja volt, szülővárosában felforgató, propagandatevékenységet végezhetett a Morales-rezsim ellen. Forrásaink szerint nem lehet kizárni, hogy a végső megbízó Rubén Costas, Santa Cruz kormányzója, Morales ellenlábasa volt. Costasnak kifejezetten jó kapcsolata van egyes Bolíviában élő horvát üzletemberekkel.  A bolíviai horvátok a jugoszláviai háborúban jelentős fegyverbeszállítói voltak a horvát erőknek, amelyben Flores is harcolt.

A bolíviai kormány mindenesetre jóval nagyobb szerepet tulajdonít Floreséknek. A bolíviai alelnök, García Linera szerint Floresék „csápjai voltak egy hatalmas polipnak”, és ez a „terroristacsoport még mindig aktív az ország különböző régióiban”. Linera azt állította, hogy a múlt héten csak „az operatív csápot”  számolták fel, miközben vannak olyan részlegek, amelyek a fegyverek begyűjtésével és szállításával, a merényletek kitervelésével, illetve a finanszírozás kérdéseivel foglalkoznak.

„Nem ez volt az egyetlen csoport, van több másik is, olyan bonyolult fegyverzettel, hogy olyannal még a bolíviai fegyveres erők sem rendelkeznek” - mondta az alelnök, aki szerint széles körű információkkal rendelkeznek a felforgató tevékenységről. A vezérekhez nem jutottak el, csak olyan jelzéseik vannak, hogy „vállalkozói tevékenységgel” foglalkozókhoz kapcsolódnak. Feltételezése szerint a vezérek bolíviaiak, akik „Latin-Amerikában, Európában és országukban toborozzák zsoldosaikat”. Az alelnök azt állítja: az állam létét fenyegető hatalmas terrorista gépezetnek feltehetőleg csak valójában „10 százalékát vagy még kisebb részét” leplezték le, és ez vonatkozik a lefoglalt fegyverarzenálra is.Dezső András