Liberman: amíg nincs iráni rendezés, nincs közel-keleti béke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem fog megoldódni az izraeli-palesztin konfliktus az iráni dosszié rendezése nélkül - jelentette ki egy lapinterjújában Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.

"Nem lehet megoldani a térség problémáit az iráni probléma megoldása nélkül" - mondta a miniszter a Jerusalem Post című, angol nyelvű napilapnak. "A palesztin kérdésekkel kell kezdenünk, mert érdekünk azok megoldása - folytatta Liberman. - De ne legyenek illúzióink: megegyezésre jutni a konfliktus beszüntetése céljából, hogy ne folyjon több vér, megszűnjön a terrorizmus (...) lehetetlen az iráni probléma kezelése nélkül."

A szélsőjobboldali politikus szerint - aki maga is egy ciszjordániai zsidó telepen él - a palesztinokkal folytatott tárgyalások "nem a megszállás, nem is a telepek vagy azok lakói miatt" jutottak zsákutcába. "E konfliktus gyökerei valóban igen mélyre nyúlnak. Úgy kezdődött, mint a többi nemzeti konfliktus. Ma már inkább vallási konfliktus, tekintve néhány irracionális elemet, például az al-Kaida befolyását." Véleménye szerint a Gázai övezetet uraló iszlámista Hamászt "meg kell fojtani".

Szíriát illetően Liberman azt hangoztatta, hogy "a jószándék semmi jele sem látható" a részükről. "Csak fenyegetőznek: ha nem vagytok készek tárgyalni, a fegyverek erejével vesszük vissza a Golánt." A Golán-fennsíkot 1967 júniusában szállta meg Izrael, majd 1981 decemberében bekebelezte. Izrael és Szíria tavaly török közvetítéssel tárgyalásokat kezdett, de azok december végén megszakadtak a Gázai övezetben indított izraeli offenzíva miatt.

Az interjú egésze kedden, az izraeli függetlenség napján jelenik meg.