Sarkozy ismét kiállt az önálló palesztin állam létrehozása mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Izrael számára a legjobb biztonsági garancia egy önálló palesztin állam létrehozása, és a ciszjordániai zsidó telepek építésének leállítása - jelentette ki hétfőn a francia elnök.

Nicolas Sarkozy az Egyesült Arab Emírségek hírügynökségének fejtette ki az izraeli-palesztin konfliktusról vallott álláspontját abból az alkalomból, hogy hétfő este Abu-Dzabiba érkezik Franciaország első állandó közel-keleti katonai támaszpontjának felavatására.

"Manapság senki nem gondolhatja komolyan, hogy sikerül békét teremteni a Közel-Keleten" egy palesztin állam létrehozása nélkül, "amelyre a palesztinok olyan régóta vágynak, és amelyhez joguk van. Izrael számára a legjobb biztonsági garanciát éppen egy független, modern és élhető palesztin állam megteremtése jelenti, valamint az, hogy abba kell hagyni a telepek építését, mert emiatt minden egyes nappal távolabb kerül a béke lehetősége" - vélekedett a francia elnök. Hozzátette ugyanakkor: "soha" nem vitatta el, hogy "Izraelnek joga van biztonságban és nyugalomban élni".

Sarkozy június 3-án Párizsban találkozik először Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A találkozóra rányomja bélyegét, hogy Netanjahu nemrégiben leszögezte: Jeruzsálem "örökre Izrael fővárosa marad, és soha nem lesz megosztott". Az izraeli kormányfő ellenzi a független palesztin állam megalakítását, bár vasárnap - megválasztása óta először - távlati lehetőségként említést tett erről.