Pokolgép robbant Pakisztánban: 8 halott, kéttucatnyi sebesült

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pokolgép robbant vasárnap egy északnyugat-pakisztáni város piacán, a helyi hatóságok szerint a detonációban legalább nyolc ember életét vesztette, és közel kéttucatnyian megsebesültek.

A robbanás a szunniták és síiták által vegyesen lakott Dera-Iszmáilhán városában történt, amely a pakisztáni törzsi területek közelében fekszik. A robbanószerkezet egy zsúfolt piacon lépett működésbe. A támadók egy riksában helyezték el a pokolgépet, és távirányítással robbantották fel.

Kórházi források szerint nyolc ember vesztette életét, 27-en megsebesültek, közülük öten súlyosan. Korábbi hírek hét halottról és ötven sebesültről szóltak.

Dera-Iszmáilhán a múltban is többször szélsőségesek támadásainak volt a színhelye, és a városi piacon is történtek már súlyos merényletek. Legutóbb, tavaly februárban ötven emberéletet követelt egy pokolgépes támadás a város piacterén.

A robbanással szinte egy időben pakisztáni hírszerzési források közölték, hogy feltehetően újabb amerikai rakétatámadás öt - más források szerint három - ember életét oltotta ki Dél-Vazirisztán törzsi területen. A pilóta nélküli repülőgépből kilőtt rakéta egy vagy több gépjárművet talált el nem messze egy olyan falutól, amely Beitullah Mehszúd, pakisztáni tálib parancsnok egyik főhadiszállásának számít.

A pakisztáni hírszerzés szerint a tavalyi év eleje óta az Egyesült Államok közel negyven - az idei évben tizennyolc - rakétatámadást hajtottak végre pakisztáni célpontok ellen, a támadásokban több mint 300-an vesztették életüket. A pakisztáni kormány szövetségese az Egyesült Államoknak, maga is harcol az ország területén megbúvó iszlamisták erői ellen. Ugyanakkor nehezményezi az amerikai légierő által végrehajtott támadásokat, mert ezek sértik a dél-ázsiai ország szuverenitását, és rossz vért szülnek a lakosság körében.