Őrizetben az Arctic Sea állítólagos elrablói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Arctic Sea nevű, három héten át keresett teherhajó állítólagos elrablóit pénteken későn este bírói döntés alapján hivatalosan is őrizetbe vették a moszkvai lefortovói börtönben.

A legújabb értesülések szerint az őrizetbe vettek között van egy észt, egy lett és két orosz állampolgár, három állampolgárság nélküli személy, és egy személy, akinek állampolgársága nem tisztázott, nevük alapján mind orosz nemzetiségűek. 

Emberrablás, továbbá kalózkodás vádjával folyik ellenük az eljárás, de mindannyian tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. Az illetőknél fegyvert nem találtak - az Arctic Sea kapitánya szerint az orosz hadihajó, a Ladnij közeledtekor dobták a tengerbe -, s mind azt állítják, hogy nem rabolták el a hajót, üzemanyagot akartak kérni, de nem kaptak, s így nem tudták elhagyni az Arctic Sea-t. 
   
A máltai zászló alatt hajózó  Arctic Sea faáruval megrakodva indult el július 21-én, vagy 22-én egy finn kikötőből Algériába - hasonló rakománnyal ezen a vonalon közlekedett már két éve -, s július 24-én támadták meg, egyes források szerint svéd felségvizeken, mások szerint a nyílt tengeren. A kapitány még jelezte a történteket, majd a hajó állítólag nem adott több helyzetjelzést, és az orosz legénység tagjai sem jelentkeztek, miközben az Arctic Sea - mint utólag kiderült - számos, meglehetősen szigorúan ellenőrzött tengeri területen haladt át, köztük olyanokon is, ahol a mobiltelefonos kapcsolat kiválóan működik.  
   
Augusztus 15-én terjedt el a hír, hogy a hajót megtalálták   a Zöld-foki-szigetek közelében. Bár akkor az információt hivatalosan részben még cáfolták, hamar kiderült, hogy mind az üzemeltető társasághoz, mind a biztosítóhoz még augusztus első napjaiban eljutott egy váltságdíj-követelés, továbbá a NATO és az illetékes máltai hatóság állította, hogy végig figyelték a hajó útját. A követelésekről, illetve a hajó helyéről állítólag azért nem adtak ki tájékoztatást, hogy ne veszélyeztessék a nyomozást. 
   
Végül hivatalosan augusztus 17-én jelentették be, hogy a Ladnij nevű orosz hadihajó rátalált az Arctic Sea-re a Zöld-foki-szigeteknél, s augusztus 20-án az orosz légierő három repülőgépe Moszkvába szállította a nyolc gyanúsítottat, valamint a személyzet 11 tagját, a kapitány és négy tengerész a hajón maradt. A hírek szerint a legénység tagjai is Lefortovóban vannak, s csak akkor mehetnek majd haza, ha tisztázódtak a rejtélyes ügy szálai. 
   
Közben az orosz interneten a legkülönfélébb feltételezések keringenek arról, hogy mi is történt valójában: felmerült, hogy a hajó kábítószert szállított, de a legtöbben úgy vélik, hogy fegyverekről lehetett szó, s elsősorban azt hozzák fel érvként, hogy Oroszország aligha küldött volna ki hadihajókat az Arctic Sea keresésére kábítószer miatt. 
   
A legbonyolultabb összeesküvés-elmélet szerint Oroszország Iránnak akart volna fegyvereket - esetleg nukleáris anyagokat - szállítani, hogy ezzel kiprovokálja az Egyesült Államok és Izrael támadását Irán ellen, de az amerikai titkosszolgálatok meghiúsították a kísérletet. Hivatalos orosz források minden ilyen feltételezést cáfolnak, de a kérdőjelek száma továbbra sem csökken.