Lavrov cáfolja, hogy az eltűnt Arctic Sea Iránnak szállított volna rakétákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az orosz külügyminiszter kedden határozottan cáfolta, hogy a hetekig keresett Arctic Sea teherhajó Sz-300 típusú rakétakomplexumokat vitt volna, egyúttal ismét kiállt az Irán atomprogramjával kapcsolatos vita tárgyalásos megoldása mellett.

Szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal tartott moszkvai megbeszélése után Szergej Lavrov újságírók előtt kijelentette: hazugságok a sajtóban megjelent értesülések, amelyek szerint Sz-300-as orosz rakétakomplexumok lettek volna az elrabolt hajón.

Lavrov az iráni nukleáris program problémájáról szólva újra hangsúlyozta - mint már kedden megjelent cikkében is - hogy Moszkva kizárólag tárgyalásos, politikai-diplomáciai megoldást tart elképzelhetőnek, és ellenzi, hogy szankciókat vezessenek be Irán ellen. Nem kívánta kommentálni az iráni vezetés azon közlését, hogy a kérdésről nem lesznek további tárgyalások.

Határozottan védelmébe vette viszont Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját, akit az ENSZ-szervezet egyes munkatársai megvádoltak, hogy eltitkolta előlük az iráni atomprogrammal kapcsolatos információk egy részét. "Az ilyen kijelentéseket megengedhetetlennek tartom. Soha, senkinek semmi oka nem volt kételkedni el-Baradei úr legmagasabb szintű hozzáértésében és kompetenciájában, továbbá abban, hogy teljes mértékben megfelel a NAÜ főigazgatójával szemben támasztott követelményeknek" - mondta az orosz külügyminiszter.