Halálra ítéltek Teheránban három tüntetőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Halálra ítélt egy teheráni bíróság három személyt, akiket a júniusi elnökválasztást követő utcai demonstrációk során vettek őrizetbe - jelentette szombaton az ISNA iráni hírügynökség.

Az igazságügyi minisztérium szóvivőjének, Zahed Basiri Radnak a közlése szerint az elítélteket - a tiltakozó megmozdulásokban játszott szerepük mellett - bűnösnek találták abban is, hogy betiltott szervezetekhez tartoznak. Ketten közülük egy olyan csoport tagjai, amely a monarchiát akarja visszaállítani az országban. A harmadik férfi a száműzetésben élő Népi Mudzsahedek lázadó mozgalmának a tagja.

Basiri Rad elmondta, hogy a halálos ítéletek még nem emelkedtek jogerőre, a védelem még fellebbezhet ellenük a legfelsőbb bíróságon.

Az ellenzéki jelöltek támogatói június és július hónapban ismételten az utcákra vonultak Irán fővárosában, így tiltakozva Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen. Az ellenzék azzal vádolta a hatalmon lévőket, hogy csalással biztosították be Ahmadinezsád második elnöki megbízatását.

Az iszlám köztársaság hatóságai most először számoltak be hivatalosan arról, hogy halálos ítélettel sújtottak a nyári tömegmegmozdulásokban játszott szerepükért perbe fogott személyeket.

A mowjcamp.com reformista honlap csütörtökön hírt adott egy bizonyos Mohammad-Reza Ali-Zamanira halálra ítéléséről. A teheráni igazságügyi minisztériumban azonban szombaton senki sem tudta megerősíteni, hogy Ali-Zamani azonos-e a hivatalos közlésekben szereplő három elítélt egyikével, akit csak neve kezdőbetűivel (M.Z.) említettek a híradások.

A mowjcamp.com tudomása szerint Ali-Zamani egy monarchista csoport tagja, de nem tudni pontosan, milyen vádak alapján ítélték el. A férfit korábban azon több mint száz ellenzéki közé sorolták, akiket azzal vádoltak a teheráni hatóságok, hogy ők szították az utcai zavargásokat a vitatott kimenetelű elnökválasztást követően.