szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hamász és a többi damaszkuszi központú palesztin csoport elutasította az Egyiptom által javasolt palesztinközi megbékélési megállapodás aláírását - adta tudtul csütörtökön közös szóvivőjük.

"A palesztin csoportok nem írják alá az Egyiptom által javasolt megállapodást, csak akkor, ha abba belefoglalják a palesztinok alapelveit és jogait, köztük a cionista megszállás elleni harc jogát" - szögezte le közleményében Háled Abdel-Madzsíd, a Palesztin Harc Frontjának vezetője, a szíriai fővárosból irányított palesztin szervezetek, köztük a Háled Mesaal vezette Hamász szóvivője.

Abdel-Madzsíd hozzátette, hogy csoportjaik szerint az Egyiptom által előterjesztett megállapodásból hiányzik az Izraellel vívott "konfliktus és a népünk elleni agresszió politikai értékelése". A megállapodásnak emellett foglalkoznia kellene "Jeruzsálem, és a szent várost fenyegető judaizáció és folyamatos agresszió kérdésével", csakúgy mint "a palesztin menekültek otthonaikba való visszatérésének jogával".

A ciszjordániai Rámalláhban a Fatah egyik vezető politikusa, Azzam al-Ahmed előző nap azt mondta, hogy csütörtökön Kairóba utazik és átadja az egyiptomi közvetítőknek a mozgalma által már aláírt megbékélési megállapodást.

A Mahmúd Abbász elnök vezette mérsékelt Fatah mozgalom és az iszlamista Hamász képviselői többszöri halasztás után október 25-én találkoztak volna, hogy másnap az összes palesztin csoporttal együtt aláírják a palesztinközi megállapodást. A Hamász azonban az aláírás újabb elhalasztását kérte, megkérdőjelezve Abbász legitimitását, amiért amerikai és izraeli nyomásra beleegyezett abba, hogy elhalasszák az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a szavazást a Goldstone-jelentésről. A jelentés azzal vádolja Izraelt, hogy "háborús bűnöket" követett el 2008. decemberi-2009. januári gázai övezeti offenzívája során. Válaszul Abbász azzal vádolta meg a Hamászt, hogy a "Goldstone-ügyet" a megbékélés késleltetésére használja fel.

A palesztin szervezetek közötti szakadás 2007-re nyúlik vissza, amikor a Hamász véres összecsapások árán kiűzte a Palesztin Hatósághoz hű Fatahot az Izrael által korábban két évvel korábban kiürített Gázai övezetből, s a Fatah így azóta csak a másik palesztin területet, Ciszjordániát ellenőrzi.

A Hamász és a Fatah mostani ádáz hatalmi vetélkedése megfigyelők szerint a 2010 januárjára tervezett palesztin választások megtartását fenyegeti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét