Késlekedik Zentai kiadatása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Késlekedik a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatása, mert ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen - írta hétfőn a The Australian Jewish News című ausztrál lap internetes kiadása.

A 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat. Az ausztrál szövetségi kormány november 12-én hagyta jóvá Zentai kiadatását Magyarországnak.

Brendan O'Connor ausztrál belügyminiszter szóvivője a lappal közölte: a kiadatásra vonatkozó döntés a szövetségi bíróság döntéséig nem lép hatályba. Az eljárásnak legkésőbb december 4-ig meg kell kezdődnie. A fellebbviteli döntés meghozatalának, amely akár semmisnek is nyilváníthatja O,Connor november 12-i döntését, nincsen határideje - írja a lap. Zentait október 22-e óta kiadatási őrizetben tartják a perthi Hakea börtönben.

A magyar hatóságok azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.