szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka arra számít, hogy az iraki parlamenti választások elhalasztása nem lassítja le a harcoló csapatok kivonását, a katonák a terveknek megfelelően augusztus végéig hazatérnek.

Ray Odierno tábornok az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az általa kidolgozott menetrend nagyon rugalmas, már elkészítésekor számított a választás időpontjának eltolódására.

Irakban jelenleg mintegy 115 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot. Az idén január 16-ról március 7-re halasztott választásig mintegy 15 ezer fő hagyja el az országot, majd az események fényében dönt arról a tábornok, hogy a terveknek megfelelően folytatódhat-e a csapatkivonás.

Amennyiben 60 nappal a parlamenti választás után Odierno tábornok úgy ítéli meg, hogy az országban stabil a helyzet, megkezdődik a harcoló alakulatok hazavezénylése. Augusztus 31. után mintegy 50 ezer amerikai katona marad Irakban, de az ő megbízatásuk olyan feladatokra szól majd, mint például az iraki biztonsági erők kiképzése.

Jemenre koncentrál Washington és London

Egy másik hír szerint erősíti közös fellépését az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, hogy szembeszálljon a Jemenből és Szomáliából kiinduló terrorista fenyegetettséggel. Közben Washington és London bejelentette, hogy bezárják az al-Kaida fenyegetései miatt jemeni nagykövetségeiket - az AP hírügynökség jelentése szerint. A hírek szerint merényletre készült a terrorszervezet a diplomáciai képviselet ellen.

Miután karácsonykor egy nigériai fiatalember megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet, Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit kormányfő több alkalommal is tárgyalt telefonon a szükséges intézkedésekről. A brit miniszterelnöki hivatal vasárnap kiadott közleménye szerint Obama és Brown megállapodott abban, hogy finanszírozza egy terrorelhárító rendőrségi egység felállítását Jemenben. Döntöttek arról is, hogy nagyobb támogatást nyújtanak a jemeni parti őrségnek, amely reménytelen küzdelmet vív a Szomália és Jemen vizein hajók tucatjait elrabló kalózokkal.

A két politikus egyetértett abban, hogy a jelenleginél nagyobb és hatékonyabb békefenntartó erőre van szükség Szomáliában, így az ENSZ Biztonsági Tanácsában támogatni fogják a szomáliai miniszterelnök vonatkozó javaslatát. Jelenleg az Afrikai Unió állomásoztat 5300 fős kontingenst - ugandai és burundi katonákat - a polgárháború dúlta országban, ám ez az erő nem képes stabilizálni a helyzetet.

Meggyengült az al-Kaida terrorhálózat Pakisztánban, és emberei onnan kényszerülnek áttelepülni olyan országokba, mint Jemen vagy Szomália - mondta vasárnap a brit kormányfő.

Gordon Brown a BBC televízió heti politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: sikerült "szétszórni az al-Kaida szervezeteit" az Afganisztánnal határos dél-vazirisztáni térségben. Ez azzal a következménnyel jár, hogy máshol tűnnek fel terrorközpontok, de ezek már nem lesznek olyan erősek, mint amilyen az al-Kaida volt Pakisztánban és Afganisztánban - állította Brown.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt