Diákok tüntettek a szlovák hazafiassági törvény ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szlovák hazafiassági törvény ellen tüntetett több mint ezer ember szerdán délután Pozsonyban az elnöki palota előtt.

A főleg fiatalokból álló tömeg azt követelte Ivan Gasparovic államfőtől, hogy utasítsa el, vétózza meg a múlt héten elfogadott, sokat vitatott jogszabályt, amelynek alapján a szlovákiai iskolákban minden hét elején kötelező lesz a nemzeti himnusz eljátszása, s minden tanteremben kifüggesztik a nemzeti jelképeket.  A tiltakozó megmozdulást több mint száz középiskola vezetése is támogatásáról biztosította. "Az állam, illetve bárki más szeretetét kierőszakolni nem lehet" - jelentette ki Robert Mihály, az egyik szervező.

A fiatalok később a parlament elé vonultak, ahol a törvényt benyújtó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőivel szerettek volna találkozni. A tüntetők skandálására ("Ne legyetek gyávák, gyertek ki") azonban csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), illetve a Híd párt néhány képviselője ment ki a térre, s beszélt a fiatalokkal. Az államfő áttanulmányozza a törvényt, s azután dönt - tolmácsolta Gasparovic véleményét szóvivője Marek Trubac. "Az elnök nem aszerint írja alá a törvényeket, hogy hány ember vonul az utcára" - tette hozzá.

Néhány tucat személy az elnöki palota előtt a hazafiassági törvény mellett tüntetett. A rendőrség a két tábort elválasztotta, s incidensekre nem került sor. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szintén a törvény elutasítására szólította fel Gasparovicot. Számos iskolaigazgató az elmúlt napokban feleslegesnek minősítette a jogszabályt, az intézmények fenntartóinak, az önkormányzatoknak pedig a kiadások ellen vannak kifogásaik, a diákok tiltakozást szerveznek a törvény rendelkezései ellen. A jogszabály elleni petíciót eddig majdnem tízezer ember írta alá.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői, akik a hazafiassági törvényt a parlamentben keresztülvitték, bejelentették: Vlast (Haza) néven polgári társulást kívánnak alakítani, amely segítené a törvény megvalósítását, s anyagi támogatást nyújtana az iskoláknak az állami jelképek megvételéhez. A szükséges pénzt az SNS gyűjtés útján akarja előteremteni.