Megbukott, de elemeiben tovább él Slotáék hazafiassági törvénye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A hazafiassági törvényt elutasította, az állami jelképekről szóló, módosított törvényt viszont elfogadta a pozsonyi parlament kedden. Robert Fico kormányfő javaslatára a most elfogadott jogszabályba beépítették a Ján Slota pártja által javasolt, sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, a honatyák elutasították. Az ellenzék - beleértve a Magyar Koalíció Pártját is - mindkét törvényt elutasította, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben. A pozsonyi Új Szó, amely Fico "elorozta" Slota hazafiassági törvényét címmel számolt be a szavazásról, azt írta, hogy Slotáék jogszabálya nemcsak a szlovákiai magyarok, hanem a szlovák közvélemény nemtetszését is kiváltotta. Elemzők szerint Fico az ellenállás miatt kérte az államfőt, hogy a jogszabályt ne írja alá, pedig azt márciusban a parlamentben még az ő pártja is támogatta - írta a lap.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását hétfőn vitatta meg és hagyta jóvá a kormány; kedden a parlament gyorsított eljárásban tárgyalta meg és hozott döntést róla. A 150 tagú testületben a jelképekről szóló törvényt 80 koalíciós honatya szavazta meg, ami elég volt az elfogadásához. A hazafiassági törvényt ezúttal csak 29 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy megbukott. Slota keddi sajtóértekezletén élesen bírálta az államfőt, amiért megvétózta a hazafiassági törvényt, és az így újbóli szavazásra visszakerült a parlamentbe. Slota szerint Fico és Gasparovic megegyezett egymással. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása "övön aluli ütés volt" pártjával szemben.

A most módosított törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni. A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek.

A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt el kell majd játszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik majd fel a himnusz. A hazafiassági törvény szerint minden hét elején el kellett volna játszani. Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember elsején léptnek életbe, Gasparovic aláírását formalitásnak lehet tekinteni. A hazafiassági törvénytől eltérően a jelképekről szóló módosított jogszabály az állami alkalmazottakat nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. A himnuszt sem kell eljátszani minden sportesemény előtt, csak a fontosak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kell eljátszani a himnuszt.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát hétfői nyilatkozatában a hazafiassági jogszabály "szemfényvesztő másolatának" minősítette. Az MKP a kormánypártok e témában folyó versengését nevetségesnek, a 21. század Európájához méltatlannak tartja. A törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő.  A szlovákiai magyarok kedden reggel országszerte tüntettek a hazafiassági törvény ellen. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasította, feleslegesnek minősítette a hazafiassági törvényt.