Pécsett osztották fel Boszniát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A délszláv háború idején Ratko Mladics rendszeresen tárgyalt horvát tábornokokkal, ezek a tárgyalások pedig zömmel Pécsett zajlottak – írja a horvát jutarnji.hr hírportál a tábornok Hágában nyilvánosságra hozott naplórészleteire hivatkozva.

A pécsi találkozókon a horvát és a szerb erők közötti fegyver- és üzemanyagszállítás, valamint a bosnyákok ellen folytatott közös harc részleteit beszéltek meg. A baranyai városban állapodtak meg a tűzszünetekről is – írja a horvát napilap, amely a titkos találkozók másik színhelyeként a montenegrói Njivice települést nevezi meg.

A cikk szerint egy 1993 júliusában írt naplóbejegyzésben Mladics tábornok arról tesz említést, hogy a horvátok a fegyverekért cserébe több mint egymillió német márkát adtak, valamint két tartály üzemanyagot, illetve egyéb „szolgáltatásokat is nyújtottak”. A naplórészletekből a horvát lap szerint kiderül, hogy Mladics további pénzeket, mintegy 8 millió német márkát várt horvát „tárgyalópartnereitől”.

©

A dokumentumok tanúsága szerint 1992 szeptemberében Mladics Pécsett találkozott a boszniai horvátok és Horvátország küldötteivel. A horvát delegációt Szlobodan Parljak vezette, aki azt kérte Mladicstól, hogy a szerb erők szüntessék meg Slavonski Brod város tüzérségi támadását. A jajcei horvátok a megegyezés szerint áramot adtak volna a szerbeknek, ha ők cserébe helyreállítják a vízszolgáltatást. A horvát küldött, ha a naplóbejegyzés hitelességében bízni lehet, azt javasolta Mladicsnak, hogy függesszék fel a harcokat – írja a legtekintélyesebb horvát napilap.

Ugyancsak ezen az 1993-as pécsi találkozón vetette fel a horvát fél, hogy a szerb és a horvát erők közösen lépjenek fel az „igazi veszély”, a muszlimok ellen. „Az 1939-es határok visszaállítása a célunk, ha ezt nem érjük el, folytatjuk a háborút” – idézi Mladics naplóbejegyzéséből Szlobodan Parljak horvát küldöttet a Jutarnji List. Parljak Mladics feljegyzései szerint megpróbálta őt meggyőzni arról, hogy a horvátok és a boszniai muszlimok között létrejött megállapodások csak az USA nyomására és a muszlim világ megnyugtatására jöttek létre.

Parljak egy későbbi találkozón már azt hangsúlyozta, jó irányba tartanak a „dolgok”. Jó esély van Bosznia és Hercegovina felosztására, és egy kanton létrehozására, ahová „el tudnak költözni a muszlimok”. Arról, hogy a muszlimok lakta területek és velük a jelentős kisebbség kihez kerüljön, a bejegyzések alapján nem tudtak megegyezni a napló szerint nem is annyira szemben álló felek.

Hol van Mladics?

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, a háborús bűntettekkel vádolt Ratko Mladics 1943-ban született Bosznia-Hercegovinában, apját horvát usztasák gyilkolták meg a második világháborúban. A JNA (Jugoszláv Néphadsereg) tisztje volt, majd a boszniai szerb erők főparancsnoka. Jelenleg háborús bűnökkel vádolják hivatalosan Szerbiának nincs tudomása hollétéről, de feltételezik, hogy voltak olyan időszakok, amikor a kormány, illetve a szerb titkosszolgálat is segítette a szökésben. A tábornok sokáig biztonságban érezte magát Szerbiában, sokszor mutatkozott nyilvánosan. Utoljára 2000-ben látták egy barátságos futballmérkőzésen, amelyet Jugoszlávia és Kína válogatottja játszott.

Bár soha nem bizonyították, sokan azt feltételezik, hogy Mladics tábornoknak közvetve köze van két szerb kiskatona halálához is. A járőrpárost 2004 októberében találták holtan egy szerb katonai bázison. Bár a szerb hatóságoknak még az FBI szakemberei is segítettek a nyomozásban, máig nem derült ki, mi is történt valójában. A médiában azonnal elterjedt, hogy a két katonának azért kellett meghalnia, mert látták a bázison rejtőzködő volt tábornokot.

Az alábbi felvételeken Ratko Mladics családja körében látható. A videókat korábban nyilvánosságra hozó bosnyák tévé szerint a legfrissebb képeket csak néhány éve készítették.