Bármelyik pillanatban kitörhet a koreai háború egy diplomata szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy észak-koreai diplomata szerint olyan súlyos a Koreai-félszigeten kialakult helyzet, hogy bármely pillanatban kitörhet egy háború.

Ri Jang Gon, Észak-Korea genfi nagykövetének helyettese szerdán a genfi Leszerelési Konferencia tanácskozásán azt állította, hogy a jelenlegi válságot az Egyesült Államok és Dél-Korea okozta, és ha országa ellen katonai akciót indítanának, vagy újabb szankciókat hoznának, az arra késztethetné Észak-Koreát, hogy védekezzen, méghozzá  kemény lépésekkel, ideértve a totális háborút is. 

A jelenlegi válságot az váltotta ki, hogy március végén a Sárga-tengeren elsüllyedt a Cshonan nevű dél-koreai hadihajó, s Szöul Észak-Koreát tette felelőssé a tragédiáért. Egy nemzetközi szakértői csoport ugyanis megállapította, hogy észak-koreai torpedó süllyesztette el a hajót, 46 matróz halálát okozva. Phenjan tagadja, hogy bármi köze lenne a tragédiához, de a vizsgálat közzététele óta drámai módon nőtt a feszültség a két ország között.

Barack Obama amerikai elnök egyébként szerdán az Egyesült Államok feltétel nélküli támogatásáról biztosította Dél-Koreát. Obama a koreai háború kitörésének 60. évfordulója alkalmából küldött üzenetben Észak-Korea "igazolhatatlan agressziójának" minősítette a Cshonan korvett elleni márciusi támadást, s dicsérte a dél-koreai vezetés, illetve a lakosság "rendkívüli türelmét és visszafogottságát." - Azon fogunk dolgozni szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy Észak-Koreának számot kelljen adnia, többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában - szögezte le az amerikai elnök.