Líbia: a Fehér Ház nem tervez azonnali légtérzárat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és szövetségesei globális választ fognak adni a líbiai polgárháború által jelentett kihívásokra, a repüléstilalmi zóna megteremtése az észak-afrikai ország felett nem "videojáték" - jelentette ki vasárnap az NBC-nek Bill Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Daley ezzel mintegy reagált a republikánusok legutóbbi volt elnökjelöltjének, John McCain szenátornak az ABC televízióban hangoztatott felvetésére, miszerint egy, az amerikaiak által létrehozandó légtérzár meggátolhatná Moammer Kadhafi légierejét abban, hogy a lázadókat bombázhassa és alátámasztaná az amerikai elnök kijelentésének komolyságát, miszerint a líbiai vezetőnek távoznia kell. McCain rámutatott, hogy a líbiai légierő stratégiai fölényt biztosít a Kadhafi-rendszer számára a felkelőkkel szemben.

A Fehér Ház kabinetfőnöke megismételte Robert Gates védelmi miniszternek azt a kongresszusban hangoztatott figyelmeztetését, miszerint a repüléstilalmi övezet kialakítása egyet jelentene a líbiai légvédelem megsemmisítésével. "Sokan dobálóznak a „repüléstilalmi zóna létrehozása” kifejezéssel és úgy beszélnek erről, mintha ez valami videojáték lenne. Sokan, akik erről a lehetőségről nyilatkoznak, nem tudják, miről beszélnek" - jelentette ki Daley.

Hangsúlyozta, hogy Washington és szövetségesei erőfeszítéseik koordinálásával kívánnak nyomást gyakorolni Líbiára, s hogy az elnök előtt az összes lehetőség nyitva áll. Rámutatott, hogy Kadhafi rendszerével szemben nemzetközi fellépésre van szükség, s egyetlen ország sem cselekedhet a saját szakállára.